Egy kolumbiai és egy katalán egyetem alacsony költségű szimulációs programot hozott létre annak érdekében, hogy fejlesszék diákjaik finommotoros készségeit.


Amikor egy milliméteren múlik valakinek az élete, fontos a precizitás. Az új programban három dimenziós virtuális térben műtéteken lehet a precíziós készségeket fejleszteni. Emiatt mind a kezdő, mind pedig a professzionális sebészeknek kiváló eszköz lehet a jövőben. A szimuláció nem a valóságra hagyatkozik, ugyanis emberi szervek helyett geometriai alakzatok között kell manőverezni. Nem a reális leképezés volt a lényeg a tervezésnél, hanem a finom, apró mozgások fejlesztése, és az ezekről történő azonnali visszajelzés biztosítása – olvasható az Eurekalert honlapján. Fernando Álvarez-López, a projektet előállító doktoranduszhallgató szerint

egy virtuális környezet mérőeszközök, visszajelzések és megerősítések nélkül nem más, mint egy videójáték.

A szimuláció a hasonló programok árának csupán felébe kerülne, így kevésbé fejlett országok számára is elérhetővé válhat a későbbiekben. Ez a fajta eszköz paradigmaváltást jelent az orvostudományban, mivel a hallgatók bárhol és bármikor gyakorolni tudják azokat a mozdulatokat, melyekkel a lehető legkisebb kárt okozhatnak egy műtét lebonyolításakor. A szimulációt 148 egyénen tesztelték. Kezdő és haladó sebészorvosok, valamint VR programokban kevésbé jártas egyének számára is alkalmazható eljárásnak bizonyult. A kutatók következő lépésként szeretnék kórházi környezetbe eljuttatni a programot, ezután elérhetővé tennék az interneten is.

A figyelmetekbe ajánljuk