szarvas

Egy RDR2 nevű videojáték fokozza az állatokra fordított figyelmet.


A nagy sikerű Red Dead Redemption 2 (RDR2) nevű videojáték hatalmas és nyílt 19. század végi, nyugat-amerikai környezetbe juttatja játékosait. A játékosok vonatokat rabolhatnak ki, lelőhetik a rivális bandatagokat, lovakat lophatnak el.

Nemrég azonban az is kiderült, hogy sokat tanulhatnak a természetről is.

Egy friss vizsgálatban a kutatók 586 önkéntest mértek fel meg 55 különböző országból. Közülük 444-en játszottak RDR2-vel.

A résztvevőknek a játékban bemutatott 15 valódi állatfajt kellett fényképről azonosítaniuk. Ezek között volt például a fehérfarkú szarvas, a tóhal, a zöld leguán, az amerikai kecskebéka és a kék szajkó is.

A kutatás megállapította, hogy a játékban jártasak jobban azonosítani tudnak fotókon bemutatott valós állatokat, a játékosok ugyanis 15-ből átlagosan 10 állatfajt ismertek fel, míg a nem játékosok átlagosan csak 7-et.

Ennek oka valószínűleg az RDR2-ben mintegy 200 valós állatfaj hiteles megjelenítése. A játékban mindegyikükkel kapcsolatba lehet lépni és vadászni is lehet rájuk.

A játékosok ráadásul azt is megtanulják, hogyan viselkedik egy-egy állat, hogyan ismerhető fel, valamint azzal is szembesülnek, hogy ha túl sokat vadásznak rá, veszélyeztetetté válhat.

Az RDR2 reális megjelenítései segíthetik a játékosokat abban, hogy tanuljanak a világ jelenlegi helyzetéről és megvédjék a természetet.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk