blue and brown round ornament

A mesterséges intelligencia segíthet a komplex aminósavszekvenciák megfejtésében is, ami nagy segítség lehet gyógyszerek előállításában.


Az, ahogyan az előrejelzések az omikron tüskés fehérjével kapcsolatos kísérleteket megelőzték, tükrözi a molekuláris biológiában a közelmúltban végbement, a mesterséges intelligencia által előidézett tengernyi változást. Az első olyan szoftver, amely képes pontosan megjósolni a fehérjék szerkezetét, csak hónapokkal az omikron megjelenése előtt vált széles körben elérhetővé, köszönhetően az Alphabet brit székhelyű DeepMind AI-laboratóriumának és a Washingtoni Egyetem egymással versengő kutatócsoportjainak.

Ugyan nem az omikronhoz hasonló mutációk okozta kis változások előrejelzésére tervezték, eredményei inkább csak utaló jellegűek voltak, mint véglegesek. Néhány kutató gyanakodva is kezelte. De az a tény, hogy könnyedén kísérletezhettek a nagy teljesítményű fehérje-előrejelző mesterséges intelligenciával, jól mutatja, hogy a legújabb áttörések máris megváltoztatják a biológusok munkáját és gondolkodásmódját. Mivel egy fehérje alakja határozza meg, hogyan viselkedik, a szerkezetének ismerete mindenféle biológiai kutatásban segíthet, az evolúciós tanulmányoktól kezdve a betegségekkel kapcsolatos munkáig.

A gyógyszerkutatásban a fehérjék szerkezetének megismerése segíthet új kezelések lehetséges célpontjainak feltárásában. Egy fehérje szerkezetének meghatározása korántsem egyszerű. A fehérjék olyan összetett molekulák, amelyeket a szervezet genomjában kódolt utasítások alapján állítanak össze, hogy enzimként, antitestként és az élet egyéb gépezeteinek nagy részében szolgáljanak.

A fehérjék aminosavaknak nevezett molekulákból állnak, amelyek különböző módon viselkedő, összetett formákba hajthatók. A fehérjék szerkezetének megfejtése hagyományosan fáradságos laboratóriumi munkát igényelt. A nagyjából 200 ezer ismert szerkezet legtöbbjét egy trükkös eljárással térképezték fel, amelynek során a fehérjéket kristályba formálják és röntgensugárral bombázzák. Az újabb technikák, például az elektronmikroszkópia gyorsabb lehet, de a folyamat még mindig messze nem könnyű.

(Forrás: Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk