vanília orchidea
Nagyon kényes növény az orchideafaj a vanília, eredetileg csak Mexikóban termett. Hogyan lehet most mégis Madagaszkár a világ vaníliahatalma?


A vanília a világ második legköltségesebben előállítható növénye a sáfrány után, mivel bár vaníliababként emlegetjük azt, amit elültetünk, valójában egy orchideafajról van szó, az egyetlenről egyébként, ami élelmet állít elő. Eredetileg Mexikóban őshonos, mivel egy specifikus mexikói méhfaj porozta be kolibrik mellett. Amikor európaiak kolonizálták Amerikát, nem is nagyon tudták sehol máshol honosítani sokáig. A spanyoloknak egy ideig monopóliuma volt emiatt a növényen, mert Mexikón kívül csak ott termett meg sikeresen.

Mostanra viszont Madagaszkár mégis a világ elsőszámú vaníliaelőállítója. Hogyan lehet ez? A francia megszállás alatt levő Madagaszkárban egy 12 éves rabszolga kisfiú áttörést ért el vaníliamegtermékenyítési módszerével, amiért persze sose kapott kreditet. Mindeközben Mexikóban elpusztult vagy élhetetlenné vált a növény számos termőhelye. Madagaszkáron pedig a kolonizáció miatt kriminálisan olcsó volt a munkaerő, úgyhogy egy francia vaníliakartell kihasználta a kínálkozó lehetőséget, továbbá a franciák kiváló kapcsolatát Thomas Jeffersonnal a terjesztésére.

Ennek köszönhetően pedig ma már Madagaszkár a vanília fő lelőhelye.

(Forrás: Boing Boing)

A figyelmetekbe ajánljuk