vakcinák
Nagyban csökkentheti a visszaesés arányát.

A tudósok olyan vakcinát fejlesztenek, amely az oxikodonfüggőséget célozza meg, írja a CBS News alapján a Futurism. A csapat jelenleg a kábítószerrel való visszaélésben szenvedő önkénteseken teszteli a kísérleti szereket.

A vakcina működése – elméletben – egyszerű: megakadályozza, hogy az oxikodon stimulálja az agy örömközpontjait. Az elképzelés szerint, ha a felhasználók nem érzik jobban magukat a kábítószer bevétele után, akkor kisebb valószínűséggel fogják használni azt.

A vakcina mögött az az elképzelés áll, hogy egy idő után a szervezet antitestet termel az adott kémiai szerkezet ellen. Ha valaki oxikodont használ, az antitest kötődni fog ehhez a molekulához, és nem engedi bejutni az agyba

– mondta Sandra Comer, a Columbia Egyetem neurobiológia professzora.

Comer és kutatótársa, Marco Pravetoni, a Minnesotai Egyetem farmakológia és orvostudomány docense azt remélik, hogy a gyógyszer csökkentheti a visszaesés arányát az orvosilag támogatott függőségi kezelésekből.

Comer szerint jelenleg az ilyen kezelések visszaesési aránya nagyjából 50 százalékos.

A kutatócsoport reméli, hogy a kutatásra építve a jövőben más opioidok, például a heroin és a fentanil lehetséges kezelését is el tudják végezni.

Bár önmagában nem jelent „gyógymódot", a kísérleti vakcina némi reményt nyújt, mivel a Amerikában továbbra is opioidválság van. Az elmúlt két évtizedben több mint 800 ezer amerikai halt meg kábítószer-túladagolásban, és a felmérések szerint a halálesetek 73 százalékát opioidok okozták.


A figyelmetekbe ajánljuk