vaddisznó

A vaddisznók évente több millió szén-dioxidot szabadítanak fel a talajból.


A Global Change Biology hétfőn közzétett új tanulmánya szerint a vaddisznók szerte a világon 1,1 millió autó szén-dioxidjának megfelelő mennyiséget szabadítanak fel évente pusztán azáltal, hogy a földben ásnak.

Tekintettel arra, hogy a vaddisznók köztudottan károsítják a talajt, rájöttünk, hogy egyetlen másik tanulmány sem vizsgálta a teljes veszélyeztetettséget globális szinten

– mondta Christopher O'Bryan, a tanulmány vezető szerzője és a Queenslandi Egyetem tudományos munkatársa.

A vaddisznók így a veszélyeztetett őshonos fajokat fenyegetik a kihalással. Emellett széttépik a növényeket is, 1,5 és 2,5 milliárd dollár közötti kárt okozva az Egyesült Államokban.

A növények pusztulása nem csak az üzleti életnek árt, hanem a bolygónak is. A talaj tele van szén-dioxiddal, és korábban már dokumentálták, hogy az emberi mezőgazdasági tevékenység, amely zavarja a talajt, hasonlóan a talajművelés nagyon általános gyakorlatához, felhozza a föld alatt tárolt szenet, és ösztönzi annak levegőbe történő kibocsátását.

Eddig meglepően kevés kutatást végeztek arról, hogy egyes fajok miként is tudják megzavarni a talajt. Értelemszerű az, hogy a disznók a traktorokhoz hasonló hatást fejtenek ki: a földben turkálnak az élelemért, vagyis egy csomó nem kívánt gázt szabadítanak fel.

Emiatt évente körülbelül 5,37 millió tonna szén-dioxid szabadul fel a vaddisznók tevékenysége révén. Ez a kutatás azt mutatja, hogy a vaddisznók által okozott problémák egyre sürgetőbbek. A tudósok a vaddisznókat a Föld egyik legtermékenyebb invazív emlősének nevezték.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk