covid 19 utazás

Az úti célok ötöde még mindig teljesen el van zárva a turisták elől

Ötből egy úti cél esetében továbbra is teljesen zárva vannak a határok, és a koronavírus újabb hullámai továbbra is befolyásolják a nemzetközi turizmus újraindítását. Emellett a célállomások 98 százalékában még mindig érvényben van valamilyen utazási korlátozás.


Az UNWTO utazási korlátozásokról szóló jelentése szerint jelenleg 46 úti cél (ez a világ összes úti céljának 21 százaléka) határai teljesen le vannak zárva a turisták előtt.

Ezek közül pedig 26 célállomás legalább tavaly április vége óta teljesen zárva vannak, azaz egyszer sem nyitották meg a határokat. További 55 országban (a világ összes úti céljának 25 százaléka) pedig továbbra is részben korlátozzák a nemzetközi turizmust. Az orzágok 52 százaléka, 122 ország pedig megköveteli a nemzetközi turistáktól, hogy érkezéskor PCR- vagy antigéntesztet mutassanak be.

A kutatás azt is bemutatta, hogy az úti célok hogyan enyhítettek a beoltott nemzetközi turisták előtt:

85 úti cél enyhítette a teljesen beoltott turistákra vonatkozó korlátozásokat, míg 20 ország kötelezővé tette a teljes oltottságot a beutazáshoz. Ugyanakkor eddig mindössze négy ország (Kolumbia, Costa Rica, Dominikai Köztársaság és Mexikó) szüntette meg teljesen a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat.

Az UNWTO Travel Restrictions Report kutatásának korábbi kiadásaihoz hasonlóan a legújabb jelentés is azt mutatja, hogy az utazási korlátozások tekintetében továbbra is regionális különbségek vannak. Ázsia és a csendes-óceáni térségben van a legtöbb korlátozás érvényben, az itt található országok 65 százaléka teljesen le van zárva.

Ehhez képest Európa a legnyitottabb régió a nemzetközi turisták számára (a határok hét százaléka teljesen le van zárva), ezt követi Afrika (kilenc százalék), az amerikai kontinens (tíz százalék) majd a Közel-Kelet (15 százalék).

(Travel Daily)


A figyelmetekbe ajánljuk