veszélyes város mexikóban
A gyakori erőszakos bűncselekmények a legnagyobb visszatartóerő, ha városlátogatásról van szó. A bűnügyi filmekben vagy sorozatokban még izgalmasnak tűnhet egy ilyen hely, de a való életben nem érdemes kockáztatni. Az utazási vagy költözési tervek készítésekor érdemes megvizsgálni, melyek a világ legveszélyesebb városai. Nem meglepő, de Közép- és Dél-Amerikában történik a legtöbb gyilkosság – bármilyen egzotikus terület is.

10: Ciudad Bolívar, Venezuela – 69 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Venezuela már régóta vezet a gyilkosságok számában, ha országonként bontjuk le a statisztikát. Ciudad Bolivar lakossága körülbelül 380 ezer fő, a gyilkosságok száma pedig 100 ezer lakosra vetítve 69.

9: Fortaleza, Brazília – 69 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Fortaleza lakossága megközelíti a 4 milliót. A gyilkossági ráta 83,5-ről 69-re csökkent 100 ezer lakosra vetítve – korábban a 83,5 gyilkosság volt a legmagasabb arány a városban több mint öt egymást követő évben.

8: Natal, Brazília – 75 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Natal Rio Grande do Norte állam legnagyobb városa. Az elmúlt néhány évben a bűnözési ráta a 100 ezer lakosra jutó 103 gyilkosságról 75-re csökkent. Natal három egymást követő évben volt Brazília „gyilkossági fővárosa".

7: Ciudad Guayana, Venezuela – 78 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Ciudad Guayana a világ egyik legveszélyesebb városa 2022-ben. Azonban itt is csökken valamennyire a gyilkosságok száma: az elmúlt években a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma 80,3-ról 78-ra csökkent. A magas bűnözési rátához hozzájárulhat az is, hogy a város élelmiszerhiánytól is szenved.

6: Irapuato, Mexikó – 81 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Irapuato festői kertje jelentős turisztikai látványosság, ami vonzza is a külföldieket. Ettől függetlenül a listán a hatodik helyen debütált a 100 ezer lakosra vetített 81 gyilkossági aránnyal. A városban az egyik leggyakoribb bűncselekmények közé tartoznak a zsarolások és emberrablások.

5: Ciudad Juárez, Mexikó – 86 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Ciudad Juárezben 2018 óta meredeken emelkedik a gyilkosságok száma: a gyilkossági ráta 56,2-ről 86-ra emelkedett 100 ezer lakosra vetítve.

4: Ciudad Victoria, Mexikó – 86 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Az elmúlt években Ciudad Victoriát a területi háborúk tették tönkre, amely két rivális kartell konfliktusa miatt alakult ki. A korábbi években a városban 100 ezer lakosra 30 gyilkosság jutott, de a bandaháborúval ez a szám 100 ezer lakosra vetítve 86 gyilkosságra emelkedett.

3: Caracas, Venezuela – 100 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Mint említettük, Venezuelában a legmagasabb a bűnözési ráta. Ráadásul a venezuelai gyilkosságok több mint 90 százaléka büntetlenül marad. A nagyjából kétmillió fős Caracas idén átlépte a 100 gyilkosságot 100 ezer főre vetítve; ezzel pedig a harmadik helyen áll a gyilkossági rátában.

2: Acapulco, Mexikó – 111 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

Az elmúlt években Acapulcóban volt a legtöbb holttest, ami Mexikót illeti. Nem véletlen az ország egyik legveszélyesebb városa 2022-ben. Az elmúlt hat évben a városban a gyilkosságok aránya 100 ezer lakosra vetítve nem is nagyon változott.

1: Tijuana, Mexikó - 138 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Getty Images

A mexikói Tijuana a világ legveszélyesebb városa. A városnak körülbelül kétmillió lakosa van, és itt a legmagasabb a gyilkosságok száma. Viszont a magas gyilkossági arányok ellenére sem mutatkoznak a városban a gyilkosságok csökkenésére utaló jelek.

A teljes, 50-es listát itt lehet megnézni.


A figyelmetekbe ajánljuk