sea waves

Legalább 33 város süllyed évente több mint 1 cm-t.


Egy új, a világ 99 városáról szóló tanulmány szerint a világ néhány nagyvárosa még gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik körülöttük. A süllyedésnek nevezett folyamat során a földfelszín alatti anyagokban bekövetkező változások alapján a talaj süllyed és tömörül. A süllyedés következtében a városok túlnyomó többségében a föld évente több millimétert süllyed. Ennek nagy részét az emberi tevékenység, például a talajvíz szivattyúzása okozza. Ahogy a víz kifolyik, a föld tömörödik, és a ráépített építmények közelebb süllyednek a tengerszinthez. A globális tengerszint-emelkedésre vonatkozó legújabb becslések alapján legalább 33 város évente több mint egy centimétert süllyed, ami ötszöröse a tengerszint emelkedésének.

A leggyorsabban süllyedő városok, amelyek Dél- és Délkelet-Ázsiában koncentrálódnak, kénytelenek alkalmazkodni. Indonézia például a 10,5 milliós megavárosból, Jakartából egy újonnan épített, 2000 km-re fekvő Borneó szigetén lévő városba költözteti át fővárosát, részben azért, mert Jakarta süllyed. Mindez hatással van a városok azon terveire, amelyek a part menti árvizek növekedésével kapcsolatosak. Ha a süllyedés a jelenlegi ütemben folytatódik, figyelmeztetnek a kutatók, akkor a csak a tengerszint emelkedését figyelembe vevő árvízi modellek nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megjósolják a súlyosabb árvizek intenzitását és sebességét. Lényegében a part menti városok hamarabb számíthatnak vizes jövőre, mint azt a jelenlegi modellek előre jelzik.

A városok árvízbiztosítására irányuló terveknek a jövőben árvízvédelmi falakat és más, a vizet távol tartó intézkedéseket kell tartalmazniuk, de a városokat még jobban a földbe süllyesztő tevékenységekre vonatkozó szabályozást is tartalmazniuk kell. Egyes területek hajlamosak a természetes mértékű süllyedésre, de sok városban az olyan emberi tevékenységek, mint a talajvíz szivattyúzása, az olaj- és gázfúrások, valamint a gyors építkezések felgyorsítják azt. Mexikóváros, amely ősi tómedrek agyagjára épült, évente közel 50 centimétert süllyed, miután évtizedek óta lecsapolják a földalatti víztartó rétegeket ivóvízkészítés céljából. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a talajvíz szivattyúzása világszerte a városok süllyedésének elsődleges oka.

A leggyorsabban süllyedő ázsiai városokban a lakóépületek vagy ipari tevékenységek magas koncentrációjával rendelkező területek általában gyorsabban süllyedtek, mint a környező földterület, ami a túlzott talajvízkivonásra utal. Bár a süllyedést nem lehet visszafordítani, a kitermelés csökkentése legalább lassíthatja azt. Jakarta a nagyjából 30 évvel ezelőtti évi 28 centiméteres süllyedésről az elmúlt hét év alatt évi három centiméterre csökkent, ami részben annak köszönhető, hogy az indonéz kormány szigorította a talajvíz kitermelésére vonatkozó szabályozást. Korábban, 2022-ben Észak-Jakarta helyi önkormányzata betiltotta a talajvíz kitermelését a régióban. A városokban már most is tapasztalhatók a tengerparti áradások a süllyedés és a tengerszint emelkedése miatt.

A süllyedés volt az egyik oka a floridai Surfside-ban 2021-ben bekövetkezett társasházi összeomlásnak, amely 98 ember halálát okozta. Virginia partjainál, Tangier Islanden egy egész város süllyed a hullámok alá az erózió és a tengerszint emelkedése miatt, ami evakuálásra kényszeríti őket. Mumbai, amely évente akár 0,8 centimétert is süllyed, egyre nagyobb veszélynek néz szembe a part menti áradások, valamint az egyre rosszabbodó esőzések okozta elöntések miatt. A monszun idején India pénzügyi fővárosát évről évre elönti a víz, amelyet a város vízelvezető rendszere nem tud kezelni. Egy nemrégiben készült kockázatelemzés szerint 2050-re közel 2500 épületet károsíthat a tengerszint emelkedése a dagály idején. A városokban az árvizek súlyosbodásához vezető tényezők közül sok visszafordíthatatlan. A helyi önkormányzatok a legjobb esetben is csak szabályozással és néha visszavonulással tudnak majd alkalmazkodni.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk