red and white concrete houses near body of water

A tökéletes nyaralás kulcsa? A dalmátok fjaka-nak hívják, a teljes megelégedettség finom, lusta hangulatának. Hogy segítsünk ez megtalálni, ajánlunk 6 horvát szigetet a legjobbak közül, hogy inspirációt gyűjthess.


Krk

white and brown concrete building Photo by Ante Rendulić on Unsplash

Román stílusú templomok, fallal körülvett kolostorok, buja szőlőültetvények és szép halászfalvak. Krk egy lenyűgöző híddal kapcsolódik a szárazföldhöz, és Észak-Horvátországból, meg azon túlról is vonzza a látogatókat kiváló konobe-jaival (kocsmák), ahol olyan helyi specialitásokat kínálnak, mint a šurlice (kézzel készített tészta) és a Kvarner rák. Foglalj asztalt a malinskai Bracerában vagy a njivicei Rivicában. Sétáljon vagy kerékpározzon az idők során bejáratott szamárösvényeken a termékeny szántóföldeken és a kopár sziklás lejtőkön, és állj meg a Biserujka földalatti barlangjainak felfedezésére, megkóstolva a Žlahtina fehérborát Vrbnik hegyi faluban, és fürödj Baškában. Térj be a Malinska közelében található családi vállalkozáshoz, az Utlához, hogy megkóstold a helyi Plominka olajbogyóból készült extra szűz olívaolajukat.

Hvar

white and brown boat on sea during daytime

Unsplash/Martin Zangerl

Horvátország legtrendibb szigeti célpontja, Hvar városa egy jachtokkal teli, védett kikötő körül terül el, egy hatalmas, kövezett térrel és egy barokk katedrálissal a közepén. Sétálj végig a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányon és fel a dombtetőn álló várhoz, majd barangolj a macskaköves sikátorokban, amelyek tele vannak rusztikusan elegáns tengeri éttermekkel (gondolj homárra, pezsgőre és levendulafagyira), koktélbárokkal és kézzel készített ékszereket és dizájner fürdőruhákat kínáló butikokkal. A fővároson túl a vidéki belterületet levendulamezők és szőlőültetvények borítják. Látogass el a jelsai Tomić borászatba, ahol megkóstolhatod a helyi Bogdanuša, Pošip és Plavac Mali szőlőfajtákból készült borokat. Ha autentikus házias ételeket szeretnél, látogass el a milnai Konoba Lambikba, ahol egy olajfaligetben lévő kőteraszon fogyaszthatod el.

Dugi Otok

white boat on body of water during daytime

Unsplash/Gabriela Slovak

Neve horvátul hosszú szigetet jelent, és bár hossza 45 km, a legszélesebb pontján csak 4 km. Az olyan hegytetőn fekvő falvak, mint Dragove, akvarellként csillognak a hőségében, míg az olyan halászfalvakat, mint Sali és Božava, a lusta nap kifehéríti. A déli Telašćica Natúrparkban sziklákról nyílik kilátás az üres Adriai-tengerre, és a fehér kavicsos mennyországot kínálja a szép Saharun strand a maga meleg, sekély vizével. Csak később veszed majd észre, mi hiányzik: a forgalom, az emberek és a zaj. Dugi Otokról komp és katamarán közlekedik Zadarból Božava, Brbinj, Sali és Zaglav felé. Zadarból egynapos kirándulásként is meglátogatható.

Brač

sea beside mountains

Unsplash/Mr. Söbau

Brač a csodálatos Zlatni Rat stranddal van megáldva Bol kikötővárosában, amely Horvátország legjobb szörfös célpontja. A sziget kiváló vízi sportolási lehetőségeivel és jól kijelölt túra- és kerékpárútjaival vonzza a kalandvágyó típusokat. Bol mögött emelkedik a Vidova Gora, a horvát szigetek legmagasabb pontja. Brač dombos belseje segíti a juhtenyésztést (Dolban található Kaštil Gospodnetićben sült bárányt is fogyaszthatunk), míg a sziget kőbányái képzett szép számban vonzza a szobrászokat, és a Pušišćában található kőfaragóiskolában megtekinthetjük munkáik egy részét. Próbáld ki a stand-up paddle boardingot az Aldurával Sutivanban, Brač északi partján!

Vis

brown and white concrete buildings during daytime

Unsplash/Håkon Grimstad

Horvátország legtávolabbi szigetét, amely a csillogó Adriai-tengerből emelkedik ki, elsősorban a jachtosok látogatják, akik Vis városában kötnek ki, hogy friss halat kóstoljanak a Villa Kaliopában vagy a Pojodában, vagy a szárazföld belsejében, a Roki's-ban lassan főzött polipot fogyasszanak a peka alatt (egy fémkupolás fazék, amelyet izzó parázs alá temetnek). Az ókori görögök a Kr. e. 4. században telepedtek le Visben, a termékeny földek és a védett öblök vonzották őket, és a jugoszláv uralom alatt a külföldiek elől elzárt katonai bázis volt. A viszonylagos elszigeteltség távol tartotta a kommercializmust, így a sziget számos apró, családi vállalkozásban működő éttermében felszolgált helyi termékek többnyire biotermékekből állnak. Vezetett túrákat a vis-i Alternatura kalandsport-specialistáknál találsz.

Rab

body of water near brown sand under blue sky during daytime

Unsplash/Uta Scholl

A rómaiak Felix Arba, azaz Boldog Rab névre keresztelték a Kvarner-öböl legzöldebb szigetét, amely egy csípős szépségű hely. A tenger felől nézve Rab városa úgy néz ki, mint egy fakó kőből épült nagy középkori gálya, a kötélzet helyén keskeny, meredek lépcsőkkel és négy elegáns harangtoronnyal az árbocok helyén. A terrakottával fedett kúriák és román stílusú templomok láncolata, macskaköves sikátorai sötétedéskor pislákoló gyertyákkal világítanak. A sziget északi partja, Lopar közelében, homokos öblökkel tarkított, ami ritkaságszámba megy Horvátországban. Mindenképpen kóstold meg a Rapska torta-t, a szigetre jellemző mandulás süteményt, amely állítólag akkor készült először, amikor III. Sándor pápa 1177-ben Rabra látogatott.

(Forrás: Condé Nast Traveller)


A figyelmetekbe ajánljuk