brown and white concrete houses near lake and mountain under blue sky during daytime

Magyarország nincs a listán, de legalább elég közel van az éllovasokhoz. A lista első helyezettje egyébként 2008 óta nem változott.


A biztonság fontos tényező az úti cél kiválasztásakor, akár egyedül utazik valaki, akár külföldön tartózkodik. De honnan tudhatja, melyek a világ legbiztonságosabb országai? A biztonság témájának számszerűsítése érdekében az Institute of Economics and Peace (IEP) közzétette éves globális békeindexét (GPI), amely a globális békesség adatalapú mérése. Izland ismét a régió és a világ legbékésebb országa, és ezt a pozíciót az index 2008-as bevezetése óta tartja.

A második helyre úgy fért oda Új-Zéland idén, hogy a tavalyihoz képest egy kevesett rontott a pontszámán. A dobogó utolsó fokán Dánia végzett, köszönhetően nagyrészt a korrupció nagyon alacsony szintjének és az erőforrások igazságosabb elosztásának. A negyedik helyen Portugália végzett, ami 2014-ben még távol volt tőle, hogy egy ilyen listán ilyen előkelő helyen szerepeljen, ma a gazdasági fellendülés és az alacsony bűnözési ráta jelképe. A nagyon erős egészségügyi rendszeréről nem is beszélve.

Szlovénia először 2020-ban végzett a legjobb 10 között, most pedig az ötödik helyen végzett. Hatodik lett Ausztria a jó üzleti környezetért és a szomszédaival való jó kapcsolatokért. Bár Svájc pontszámain sokat ront a fegyverimport, alacsony bűnözési rátája és egy főre jutó nagyon magas átlagjövedelmének hála megcsípte a hetedik helyet. Ezután a listán Írország következik új szereplőként a top10-ben, alacsony bűnözési rátája, jó gazdasága és boldog és barátságos lakosai miatt.

A top10 utolsó előtti szereplője Csehország alacsony bűnözési rátával, alacsony katonai kiadásokkal és a terrorizmus alacsony hatásával. A sort pedig Kanada zárja. Annak ellenére, hogy Kanada nagyobb, mint déli szomszédja, sokkal magasabbra került, mint az Egyesült Államok. Nem meglepő ugyan, de minden bizonnyal amolyan elégtétel lehet számukra ez az információ.

Magyarország idén a 19. helyen végzett, de legalább a legjobb 10 országból elég sok nagyon közel van hozzánk, némelyiknél csak a szomszédba kell átugrani a nagyobb biztonságérzetért. Akadtak egyébként érdekes tendenciák és megfigyelések az eredmények kapcsán. 2008 óta a globális békesség szintje 2%-kal romlott. Szám szerint 75 országban volt romlás, 86 országban viszont javult a helyzet. Az elmúlt 13 évből kilencben romlott a globális békesség átlagos szintje egyébként.

A legkevésbé békés és a legbékésebb országok közötti különbség tovább nő. 2008 óta a 25 legkevésbé békés ország átlagosan 12,1%-kal romlott, míg a 25 legbékésebb ország 4,3%-kal javult. A közel-keleti konfliktus volt a békesség globális romlásának fő mozgatórugója 2008 óta. A folyamatban lévő konfliktusok száma 6,2%-kal romlott, a biztonság és védelem pedig 2,5%-kal. A militarizáció terén azonban 4,2% javulást mutattak az eredmények.. A militarizálódás javuló tendenciája széles körű volt, a GPI-ben szereplő 163 országból 111 javult. 87 ország csökkentette a GDP százalékában kifejezett katonai kiadásait, bár abszolút értékben nőttek.

(Forrás: CNN Traveller)


A figyelmetekbe ajánljuk