blue and white light illustration

A fizika hagyományos, az általános relativitáselmélet által meghatározott törvényei összeegyeztethetőek a kvantumfizika rejtélyesebb világával?


A tudósok szerint a téridő egyes téridő-pixelekből állhat, ahelyett, hogy sima és folytonos lenne, mint ahogyan az látszik. Rana Adhikari, a Caltech fizikaprofesszora egy új sajtóközleményben felvetette, hogy ezek a pixelek olyan kicsik lennének, hogy ha felnagyítanánk a dolgokat, hogy homokszemnyi méretűvé váljanak, akkor az atomok akkorák lennének, mint a galaxisok. Adhikari célja, hogy a fizika hagyományos, az általános relativitáselmélet által meghatározott törvényeit összeegyeztese a kvantumfizika rejtélyesebb világával.

Ez egy komolyan elképesztő elmélet, amely megpróbálja megmagyarázni, hogy a gravitáció valóban szétbontható-e az egyes összetevőire. A tudományos kommunikációban néha előfordul egy olyan félreértelmezés, amely azt sugallja, hogy a kvantummechanika és a gravitáció összeegyeztethetetlen, mondta Cliff Cheung, a Caltech elméleti fizika professzora, aki Adhikarival együtt dolgozik Szerinte Adhikari kísérletekből tudjuk, hogy a kvantummechanikát ezen a bolygón, ahol gravitáció van, meg tudjuk csinálni, tehát egyértelműen összeegyeztethetőek.

A problémák akkor merülnek fel, amikor finom kérdéseket teszünk fel a fekete lyukakkal kapcsolatban, vagy amikor megpróbáljuk az elméleteket nagyon rövid távolsági skálákon összevonni, teszi hozzá Cheung. Ha ráközelítenénk a téridőre, vajon a kvantummechanika törvényei szerint megtalálnánk-e a fényt alkotó egyedi fotonokat is? Vagy egy folytonos spektrumot látnánk? Egyes tudósok szerint a legkisebb léptékben is egyedi hipotetikus gravitonok alkothatnák a gravitációt. A gravitonok a húrelmélet egyik összetevője, amelyek egy adott frekvencián rezonálnának.

De ennél is kisebb léptékben a tudósok még mindig vakarják a fejüket, hogyan lehetne egyesíteni az általános relativitáselmélet és a kvantumfizika törvényeit. Adhikari úgy véli, hogy ugyanúgy, ahogy a hőmérséklet sem valódi, hanem azt írja le, hogyan rezeg egy csomó molekula, a téridő sem biztos, hogy valódi dolog. Ugyanez igaz lehet a téridőre is szerinte. Ebből következik pedig, hogy lehet, hogy valami, ami a téridő pixelezéséből keletkezik, csak azért kapta a gravitáció nevet, mert még nem értjük, hogy mi a téridő belseje.

(Forrás: Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk