Így állhat talpra Puerto Rico kávéágazata a 2017-es hurrikánt követően
Fotó: Nespresso

Így állhat talpra Puerto Rico kávéágazata a 2017-es hurrikánt követően

A globális felmelegedés egyre gyakrabban előforduló és nagyobb intenzitású, azaz 4-es és 5-ös erősségű hurrikánok kialakulásához vezet, az extra erejű viharok pedig óriási károkat okoznak az Atlanti-óceán partvidékein és a Karib-szigeteknél. Puerto Rico a Karib-térség egyik legveszélyeztetettebb területe a hurrikánok szempontjából.

2017-ben az Irma és a Maria hurrikánok gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé az egyébként is súlyos adósságválsággal küzdő szigetet, példátlan humanitárius krízist okozva ezzel. Többek között elpusztult a Puerto Ricó-i kávétermő területek több mint 80 százaléka, amellyel lehetetlenné vált a helyi kávétermelő közösségek megélhetése. Ezért döntött úgy a Nespresso, hogy a Reviving Origins program részeként egymillió svájci frankot fektet a károk helyrehozatalába és a helyi kávéipar újjáélesztésébe.


Egymillió svájci frank - és egy szezonális kávé Puerto Ricóból

A vállalat 2018 óta dolgozik együtt a Hispanic Federation szövetséggel, a TechnoServe globális nonprofit szervezettel és Puerto Rico farmereivel a fenti célok elérése érdekében. Az együttműködés eredményeként már a katasztrófát követő évben megkezdődött a termőterületek helyreállítása. A Nespresso több mint 450 Puerto Ricó-i farmer számára biztosít ingyenes gyakorlati képzést a fenntartható kávétermesztés módszereiről, amelyekkel javíthatják termésük minőségét és mennyiségét, ezzel együtt pedig ültetvényük bevételét. A vállalat arra törekszik, hogy 2022-re már 1300 helyi farmerrel működhessen együtt.

A Nespresso reprezentatív kutatása* szerint (a felmérés 2020 májusában 1031 ember bevonásával készült, akik naponta legalább egy csésze kávét fogyasztanak) a magyar fogyasztók kétharmada nem tudja elképzelni az életét kávé nélkül, pedig a klímaváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya hosszú távon veszélyeztetheti a nagy múltú kávétermő területek fennmaradását.

Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete elmondta:

A kávé már nemzedékek óta szerves része Puerto Rico gazdag kultúrájának, és létfontosságú a sziget közösségei és gazdasága számára.Ennek alétfontosságú gazdasági ágazatnak amegerősítésével azonnal és hosszú távon is javíthatunk az itt élő emberek életminőségén."

A Reviving Origins program részeként Puerto Ricó-i farmok újjáélesztésébe befektetett összegnek köszönhetően az elmúlt években óriási fejlődés ment végbe a térségben. Ennek eredménye a limitált kiadású, különleges és ritka CAFECITO de PUERTO RICO kávékapszula, amelynek karakterét a Puerto Ricó-i kávészemek étcsokoládés, borsos, fűszeres ízvilága határozza meg. Bár magában fogyasztva is tökéletes, a CAFECITO de PUERTO RICO remekül párosítható tejszínnel és nádcukorral egy "Café Cortadito" elkészítéséhez, ami San Juan város lakóinak egyik kedvence.

Újjáélesztett kávétermelés több országban is: a Reviving Origins program

Fotó: Nespresso

A 2017-ben megalapozott RevivingOrigins program célja, hogy újjáélessze a kávétermelést és a helyi kávégazdaságot azokon a helyeken, ahol az a polgárháborúk, a gazdasági problémák vagy a környezeti katasztrófák miatt már-már teljesen megszűnt. A Nespresso öt év alatt (2019 és 2023 között) összesen 10 millió svájci frankot invesztál a programba, amely segít, hogy a farmerek és közösségeik újra kiszámítható életet élhessenek, emellett pedig biztosítja a világ néhány legritkább, legkülönlegesebb kávéfajtájának jövőjét. A Reviving Origins termékcsaládból a Puerto Ricó-i kávé mellett jelenleg egy ugandai, egy zimbabwe-i és a kolumbiai Cacquetá régióból származó kávékülönlegességet kóstolhatunk, amelyek szezonálisan elérhetőek a Nespresso kínálatában.

A figyelmetekbe ajánljuk