A T.rexek eddig nem ismert tulajdonságait fedezték fel

Az egyik legrettegettebb dinoszaurusz faj, a Tyrannosaurus rex tulajdonságait sok éve vizsgálják a kutatók, ám nemrégiben új felfedezésre bukkantak.


A Tyrannosaurus rex nem csak egy hatalmas, nagy harapású ragadozó volt, hanem az állkapcsa hegyében idegérzékelőkkel rendelkezett, amelyek lehetővé tették számára, hogy jobban felismerje - és felfalja – zsákmányát – írja Phys.com a Historical Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján.

A T. rex még félelmetesebb ragadozó volt, mint azt korábban hittük. Az eredményeink azt mutatják, hogy a Tyrannosaurus rex állkapcsának idegei bonyolultabb eloszlásúak, mint bármely más, eddig vizsgált dinoszauruszé és könnyen összehasonlíthatóak a mai krokodilokéval és a rendkívül fejlett érzékszervekkel rendelkező madarakéval

- magyarázta a kutatás vezető szerzője, Dr. Soichiro Kawabe, a japán Fukui Egyetem Dinoszauruszkutató Intézetének munkatársa.

Ez azt jelenti, hogy a T. rex érzékelte az anyag és a mozgás közötti apró különbségeket, ez pedig arra utal, hogy képes volt felismerni zsákmánya különböző részeit és a helyzettől függően másképp fogyasztotta el azokat.

Ez teljesen megváltoztatja a T. rexről alkotott képünket, miszerint egy olyan dinoszaurusz volt, amely érzéketlen volt a szája körül, ezért mindenbe beleharapott, beleértve a csontokat is

-mondta.

Fausto García-Menéndez, Unsplash

Míg az állkapocsban lévő erek és idegek morfológiáját már több fosszilis hüllőnél is elemezték, ez a legelső tanulmány, amely a T. rex állkapcsának belső szerkezetét is vizsgálja. Dr. Kawabéhoz Dr. Soki Hattori, a Dinoszauruszkutató Intézet adjunktusa is csatlakozott, aki komputertomográfiával (CT) elemezte és rekonstruálta a T. rex egyik fosszilis állkapcsának oszlófélben lévő ideg- és ércsatornáját. Ezután összehasonlították a modelljüket más dinoszauruszokkal, például a Triceratopsszal, valamint jelenleg is létező krokodil fajokkal és madarakkal.

Ez a módszer lehetővé tette a kutatók számára, hogy modellezzék a Tyrannosaurus rex fogazatában az ereknek és idegeknek otthont adó, jó állapotban maradt csatornákat.

A ma élő krokodilokhoz és kacsákhoz hasonló bonyolult elágazási mintázatú neurovaszkuláris csatorna arra utal, hogy a Tyrannosaurus ormányában a trigeminális idegrendszer valószínűleg érzékelőként működött.

- mondta Dr. Kawabe.

Ezek a következtetések arra is utalnak, hogy a ragadozáson kívül a tyrannosauridák állkapocscsúcsa egy sor finom mozgással járó viselkedés végrehajtására is alkalmazkodott, beleértve a fészeképítést, a szülői gondoskodást és a fajon belüli kommunikációt

- tette hozzá Dr. Hattori.

A figyelmetekbe ajánljuk