get out tunj el

A Tűnj el! című film forgatókönyve hivatalosan is a 21. század legjobbja

Bong Joon-ho Élősködők, Barry Jenkins Holdfény és Paul Thomas Anderson Vérző olaj című filmje is szerepel az Amerikai Írószövetség top 10-es listáján.


Jordan Peele ünnepelt rendezői debütálása, a Tűnj el! lett hivatalosan is a 21. század (eddigi) legjobb forgatókönyve.

Az eredetileg 2017-ben bemutatott horrorfilmet mesteri metaforái és társadalmi kommentárja miatt méltatták, és természetesen Peele elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat. A főszereplőt, Daniel Kaluuya-t pedig remek játékáért a legjobb színész kategóriában is jelölték, emellett a legjobb filmért és a legjobb rendezésért is Oscar-díjra jelölték a produkciót.

A napokban pedig az első helyen végzett a Writers Guild of America (WGA) (2021. december 6-án) nyilvánosságra hozott, az évszázad legjobb forgatókönyveinek listáján.

Ha esetleg nem ismered a történetet:

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya) és a barátnője, Rose (Allison Williams) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja Christ egy hétvégére a családi birtokra. Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár. Ám ahogy telik a hétvége, egyre több nyugtalanító dolog történik, mígnem lassan fény derül az igazságra, ami felülmúlja a férfi legdurvább rémálmait is...

A rendező a filmben a rasszizmusról, a mikroagresszióról és a fehér amerikai liberalizmusról írt kommentárja olyan nagy hatással volt a filmre, hogy a UCLA még egy egyetemi kurzust is kidolgozott róla, hogy segítsen kibogózni a szálakat.

Az Amerikai Írószövetség top 10-es listáján szerepel még Bong Joon-ho Élősködők, Barry Jenkins Holdfény és Paul Thomas Anderson Vérző olaj című alkotása is.

A teljes listát ITT nézheted meg!

A figyelmetekbe ajánljuk