jada pinkett smith

A pofon ugyan rendkívül kínos volt, de mégis rengeteg nőnek segített. Hiszen a világ figyelme egy olyan betegségre szegeződött, amiről eddig nem sokat beszéltek.


A vasárnap esti Oscar-gála Beyoncé zöld színű hadseregétől kezdve Jamie Lee Curtis Betty White iránti megható tisztelgéséig emlékezetes este volt. Egy dolog azonban mindennél jobban eltömítette a hírfolyamokat – a pofon.

Bár Jada Pinkett Smith kifelé továbbra is pozitívan nyilatkozik az autoimmun betegségével kapcsolatos útjáról, Chris Rock vicce, miszerint ő játszhatná a következő G.I. Jane-t nem igazán tetszett neki. Will Smith döbbenetes taslija pedig egészen más megvilágításba helyezte a kórt.

A színész felesége már többször beszélt a hajhullással kapcsolatos útjáról. A színésznő először 2018-ban nyílt meg az alopeciával való küzdelméről a Red Table Talk című műsorának egyik epizódjában. Megosztotta, hogyan érezte magát, amikor egy zuhanyzás során észrevette a kóros hajhullást:

Ez volt az egyik olyan időszak az életemben, amikor szó szerint remegtem a félelemtől. Ezért vágattam le a hajam.

Mi az alopecia?

Egyszerűen fogalmazva, az alopecia foltos hajhullást jelent. A két leggyakoribb formája az androgenetikus és az areata alopecia. Az előbbit a gének és a hormonok okozzák, míg az utóbbi az immunrendszer problémáitól függ. Az androgenetikus alopecia a 65 év feletti nők mintegy 50%-át érinti. Jada Pinkett Smith a hajhullás másik formájával él, amely sokkal ritkább. Csak 1000 emberből 1 szenved ebben az állapotban.

Mi történik, ha alopeciád van?

Mindenkinek, aki ezzel a betegséggel él, megvan a saját alopecia története. Néha az emberek elveszítik az összes hajukat, máskor pedig foltokban hullik ki. Az érintettek sokszor viszketést vagy égő érzést tapasztalnak, mielőtt kihullana a hajuk. Sajnos még szempillájuk és a szemöldökük is kihullik.

A hajhullás fizikai következményein túlmenően ez az állapot mentális egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható.

A British Medical Journalban közzétett tanulmány szerint a hajhullással élő emberek személyes, társadalmi és munkával kapcsolatos problémákkal szembesülnek, amelyek közvetlenül befolyásolják jólétüket és önbecsülésüket. A kutatás kimutatta, hogy az alopeciában szenvedő nők mintegy 40%-ának voltak házassági problémái ennek következtében, és mintegy 63%-uk állítja, hogy karrierrükben ütköztek falakba.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk