Ennek a vitaminnak a hiánya depresszióhoz vezethet

A vitaminhiány tényleg összefügghet a depresszióval?


A fiatal nők csaknem felének nem megfelelő a D-vitaminszintje, ami összefügghet a depresszióval. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok a hölgyek, akik D-vitaminhányban szenvedtek, több mint egyharmadánál a klinikai depresszió jelei is mutatkoztak – írja a PsyBlog.

Dr. David Kerr, a tanulmányt vezető pszichológus elmondta:

A depressziónak több, erőteljes oka van, és ha a D-vitamin része a képnek, az csak természetesen egy egészen kis szelete. De tekintve, hogy milyen sok embert érint a depresszió, minden apró lépés, amit találunk, fontos hatással lehet a közegészségügyre.

Bár sokan gyanítják, hogy a vitaminhiány és a depresszió között összefüggés van, a vizsgálatok ezt gyakran nem erősítették meg.

Az új tanulmányt részben az indokolta, hogy széles körben elterjedt az a hiedelem, hogy a D-vitamin és a depresszió összefügg, de valójában nem sok tudományos kutatás támasztja alá ezt a hiedelmet. Azt hiszem, az emberek azt hallják, hogy a D-vitaminszint és a depresszió az évszakokkal együtt változhat, így természetes, hogy feltételezik, hogy a kettő összefügg

– folytatta Kerr.

A vizsgálatához a kutatók 185, 18-25 év közötti nőt figyeltek meg. A kutatás azért összpontosított a nőkre, mert náluk majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő depresszió.

A vérükből megmérték a D-vitamin szintjüket. A depressziós tüneteket pedig öt héten keresztül hetente ellenőrizték. Az eredmények azt mutatták, hogy a színes bőrű nőknél különösen magas volt a D-vitaminhiány, mintegy 61%-nak. A fehérbőrű alanyoknál pedig csak 35%-ának volt alacsony.

A D-vitamin-kiegészítők olcsók és könnyen elérhetők. De természetesen nem szabad a depresszióra hatásosnak ismert kezelések alternatíváinak tekinteni, de nyilván jót tesznek az általános egészségnek

– tette hozzá Dr. Kerr.

A figyelmetekbe ajánljuk