nő ül a stégen és a víz felett a távolba néz

Egy kutatás szerint körülbelül négy évbe telik, mire visszanyerjük jóllétünket a szomorú életesemények után. És a boldogság időszaka vajon meddig tart?


A kutatás 12 éven keresztül követte nyomon 14 000 ausztrál ember főbb életeseményeit. Az eredmények azt mutatták, hogy a legnagyobb negatív hatást a nagy pénzügyi veszteségek, az egészségügyi problémák és a partner halála okozták. A legpozitívabb hatást pedig a nagy anyagi nyereség, a házasságkötés és a gyermekvállalás gyakorolta. Ezzel szemben az elbocsátás, az előléptetés és a költözés viszonylag kevéssé befolyásolta a jóllétet − olvastuk a PsyBlog cikkében.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a legboldogabb életesemények − a házasság, a gyermekvállalás és a jelentős anyagi nyereség − jellemzően csak két évig fokozzák a boldogságot. Számos életesemény pedig viszonylag kevéssé befolyásolja azt, hogy hogy érezzük magunkat a bőrünkben: ilyen a költözés és az új munkahely megszerzése.

boldog n\u0151 boldog kisgyerekkel

Fotó: Fernanda Greppe / unsplash

Dr. Nathan Kettlewell, a tanulmány elsőszámú szerzője elmondta:

"A házasság és a szülés esetében már egy anticipációs hatás is megfigyelhető volt, a jóllét már ezen események előtt is növekedett, azonban tartós boldogság nem keletkezett, a pozitív hatás 2 év után elmúlt".

A kutatók a boldogság két különböző típusát vizsgálták: a jó közérzetet és az élettel való elégedettséget. Az életelégedettség azt jelenti, hogy az emberek hogyan értékelik az életüket összességében, míg a boldogság az adott pillanatban érzett érzelmekre utal.

A házasság és a nyugdíjba vonulás például elégedettebbé tették az embereket, de a boldogság érzését nem különösebben növelték. A gyermeket vállalók az első évben meglehetősen elégedettnek érezték magukat, de kevésbé voltak boldogok.

boldog n\u0151 dinny\u00e9vel

Fotó: Caju Gomes / unsplash

„Az eredmények azt sugallják, hogy a jóllét növelésének legjobb esélyei a negatív sokkok elleni védelemben rejlenek, például az erős kapcsolatok kialakításában, a jó egészségbe való befektetésben és a pénzügyi kockázatok kezelésében. Vigasztalhat bennünket az a tény, hogy bár időbe telik, a jóllét még a legrosszabb körülmények után is helyreállhat"

– mondja Kettlewell.


A figyelmetekbe ajánljuk