Az Axiom Space egyik űrturistája, Mark Pathy

Az Axiom Space Ax-1 küldetésén részt vevő magánűrhajósok legénysége azt állítja, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodva annyira elfoglaltak voltak, hogy még az ablakon sem volt idejük kinézni.Egy, a SpaceNews oldalán megjelent riportból derült ki, hogy mit gondolt Larry Connor, Mark Pathy, Michael López-Alegría, valamint Eytan Stibbe az ISS-en eltöltött idejükről. A négy – természetesen szupergazdag – űrturista eredetileg nyolc napot töltött volna a Földön kívül, ám a bolygónkon uralkodó időjárási viszonyok miatt az utazás 15 nap hosszúra sikerült.

Az Axiom fizető ügyfelei állítják, hogy bár az plusz idő hasznos volt, nem feltétlenül érezték jól magukat.

Az időbeosztásunk nagyon agresszív volt, különösen a küldetés elején

– mondta López-Alegría, aki nem mellesleg korábban a NASA űrhajósa volt és az Axiom-küldetés parancsnoka.

Az űrturisták fejenként több mint 50 millió dollárt fizettek az útért, ám ezért cserébe nem pihenniük, hanem dolgozniuk kellett:

a legénység kísérletei között szerepelt többek között az önösszeszerelő robottechnológia tesztelése, őssejtekkel való munka és hologramok készítése a Microsoft HoloLens segítségével.

Michael Sufferdini, az Axiom elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég a jövőben jobban odafigyel majd, hogyan kezeli az űrturisták idejét, már csak azért is, mert Connor, Pathy, López-Alegría és Stibbe útját nem csak a négy magánűrutazó, hanem a konkrét legénység is rosszul élte meg, úgy érezték ugyanis, hogy nincs idejük megfelelően végezni a munkájukat.

Azt hiszem, az első 8-10 napban annyira a munkára koncentráltunk, hogy szükségünk volt a plusz időre, hogy megéljük az élményt, legyen időnk kinézni az ablakon, hogy kapcsolatba lépjünk a barátainkkal és a családdal, és tulajdonképpen csak élvezni az egészet

– nyilatkozta szintén López-Alegría.

A figyelmetekbe ajánljuk