tejszínhab
Fotó: Daniela Chavez / unsplash

​Tilos a habpatron New Yorkban, hacsak nem vagy 21 év feletti

Nem lesz könnyű habpatronhoz jutni a New York-i tinédzsereknek egy új törvény miatt.


Már 2021 novemberében életbe lépett a New York állam szenátora, Joseph Addabbo által szorgalmazott új, „habpatronokról" szóló jogszabály, ami a tinédzserek „whippet” használatát hivatott szabályozni − írja a Haszon. A „whippet” vagy „whippi”, másnéven szifonozás meglehetősen népszerű lett az utóbbi időben, ezt bizonyítja, hogy egyre több panasz érkezett a közterületeken eldobált patronok miatt. A tejszínhabos patronokból kiengedett dinitrogén-oxid, azaz nevetőgáz belégzése rövid ideig tartó eufóriával jár.

Az amerikai DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) szerint körülbelül minden ötödik fiatal használt már inhalálószereket tudatmódosításra, mire eléri a nyolcadik osztályt. A New York-i Albany üzletei már elkezdték azonosítani a szifon patront vásárlókat − jelentette az NBC 4. Aki nem nagykorú, azaz 21 év alatti, pórul jár, nem értékesítenek számukra több „whippit”.

A kábítószer-ellenes hatóság tájékoztatója szerint „az inhalálószerek közönséges háztartási termékekben található láthatatlan, illékony anyagok, melyek belélegezve pszichoaktív vagy tudatmódosító hatást kiváltó kémiai gőzöket termelnek.”

tejsz\u00ednhabos s\u00fctem\u00e9ny

Fotó: Dylan Ferreira / unsplash

A dinitrogén-oxid professzionális célokra legálisan használt szer. Az egészségügyben az éber szedáció elérésére alkalmazzák, gyorsan kialakuló és gyorsan megszűnő fájdalomcsillapítóként. Nem megfelelő használattal azonban rendkívül nem veszélytelen: vérnyomáscsökkenést, ájulást, szívrohamot és akár hirtelen halált is okozhat. Az inhalánsok „károsíthatják az agy azon részeit is, melyek a gondolkodást, a mozgást, a látást és a hallást irányítják".

Addabbo, a törvény fő támogatója egy 2021 októberében kiadott nyilatkozatában elmondta:

A whippitek hozzáférésének korlátozására azután vált igazán szükségessé, hogy panaszokat kaptunk a környékbeli utcákon lévő üres patronokról. A használt whippitek nemcsak szemet szúrnak, hanem a nitrogén-oxiddal való visszaélés jelentős problémájára is felhívják a figyelmet.

Számos New York-i tinédzser vásárolta és lélegezte be ezt a gázt, hogy „betépjen", mert az eddigi könnyű hozzáférés miatt tévesen azt hitték, hogy ez egy „biztonságos" anyag. Az új törvény azonban korlátozni fogja a fiatalokat ennek a veszélyes anyagnak a használatban.


A figyelmetekbe ajánljuk