two T-Rex dinosaurs illustration

Paleontológusok szigorúan elemezték a Tyrannosaurus csontvázak változatosságát, és az eredmények arra utalnak, hogy a hírhedt dinoszaurusz valójában három különböző faj lehet.


A tudósok egy ideje már felismerték a Tyrannosaurus példányok csontvázmorfológiájának különbségeit, leginkább a hasonló méretű egyedek combcsontját (femur), valamint az állkapocs elülső oldalán egy vagy két karcsú metszőfoggal rendelkező példányokat. Ezeket a különbségeket azonban többnyire a szexuális dimorfizmus számlájára írták, amikor ugyanannak a fajnak a hím és nőstény tagjai eltérőnek tűnnek. A különbségek más magyarázatai között szerepel az is, hogy az egyedek a genetikai fejlődés különböző szakaszaiban vannak, vagy egyszerűen az egyéni variáció.

A legutolsó lehetséges magyarázat azonban a legérdekesebb: ezek a különbségek a Tyrannosaurus nemzetségen belül különálló fajokat képviselnek. A paleontológusok 38 Tyrannosaurus példány csontjain és fogmaradványain végeztek anatómiai méréseket. A combcsontokat 24 példánynál hasonlították össze, ami a robusztusságra és az erősségre utal. Megmérték továbbá a fogak tövének átmérőjét vagy az ínyben lévő helyet, hogy megállapítsák, az egyedeknek egy vagy két metszőfoguk volt-e. Arra jutottak, hogy a Tyrannosaurus combcsontjainak változásai valószínűleg nem a példány nemével vagy korával függnek össze.

A combcsontok változásai egy közös őstől fejlődhettek ki az idők során, aki robusztusabb combcsontokat mutatott, hogy a későbbi fajoknál gracilebbé váljanak. A combcsontok robusztusságában az üledékrétegek között mutatkozó különbségek eléggé elkülönülőnek tekinthetők ahhoz, hogy a példányokat potenciálisan külön fajnak lehessen tekinteni. Eredményeik eredményeként a kutatók most három, a Tyrannosaurus nemzetséggel felismerhető morfotípust írtak le.

Ezek alapján a csapat két új potenciális fajt jelölt ki, az első a T. imperator, az üledék alsó és középső rétegeiben talált példányok, amelyeknek robusztusabb combcsontjuk és általában két metszőfoguk van. A második, a T. regina, a felső és valószínűleg a középső üledékrétegekhez köthető. Kisebb, kecsesebb combcsontokkal és egy metszőfoggal rendelkezett. A már ismert T. rex a felső és középső üledékrétegben azonosították, az egyedek robusztusabb combcsontokat hordoztak, miközben csak egy metszőfoguk volt. A jövőben a kutatók arra számítanak, hogy ezeknek az új fajoknak a felülvizsgálatára is sor kerülhet, ha több olyan példányt találnak, amelyek megfelelnek az újonnan kidolgozott keretnek.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk