Tudósok szerint ezzel az eljárással lesznek elkerülhetők a szívproblémák

A szívinfarktus a világ egyik vezető halálozási oka, a rendelkezésre álló kezelések azonban gyakran rendkívül drágák és sokak számára teljesen elérhetetlenek. A rémes állapot hosszú évek óta változatlan, mindazok ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet már 2020-ban figyelmeztetést adott ki, hogy a szívbetegségek száma még mindig drasztikusam emelkedik.


A Verve Therapeutics szerint a szív egészségét a rossz koleszterin felhalmozódásának megakadályozásával lehetne megtartani. Sekar Kathiresan, a vállalat vezérigazgatója úgy véli, ez az eljárás lehet a szívbetegségek elleni küzdelem leghatékonyabb megoldása. A céget a Google Ventures támogatja, és a Verve társalapítói között egy harvardi orvosprofesszor és egy díjnyertes orvosszakértő is szerepel.

A küszöbén állunk annak, hogy ezt a modellt egy mindennapos kezeléssé alakítsuk át

– mondta Kathiresan az üzleti kiadványnak.

Az emberi genom megváltoztatását, tehát ezt a génszerkesztési technikát kezdetben olyan egyéneken próbálják majd ki, akik már életük során szívrohamot kaptak. A Verve a Crispr DNS-szerkesztést használja, amely egy nagy teljesítményű, de etikailag ingoványos területet érintő génszerkesztő eszköz. Azonban, ha ez a tesztelési kör megfelelőnek és biztonságosnak bizonyul, kiterjeszthető lesz nagyobb embercsoportokra is.

Míg egyesek,– mint például Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója – attól tartanak, hogy a meghosszabbított élettartam nem jó a Föld számára, azok az emberek, akiknek az életét megmentenék ezek a beavatkozások, talán másképp gondolkodnának. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az orvostudomány mennyire drága. Sokan pedig inkább szenvednek, mint hogy kifezessék az adott kezeléseket.

Ezzel azonban egy megfizethető és hozzáférhető eljárást kapnának az emberek, ha a Verve ténylegesen sikerrel jár.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk