body of water under cloudy sky during sunset

Soha nem volt még ekkora a levegő szén-dioxid tartalma

A történelem legnagyobb mértékű növekedése, amely több mint ellensúlyozta a világjárvány okozta csökkenést.


Az energiával kapcsolatos globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben 6 százalékkal 36,3 milliárd tonnára, rekordszintre emelkedett, ami minden idők legmagasabbja, közölte kedden a Nemzetközi Energiaügynökség. A globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 2 milliárd tonnás növekedése abszolút értékben a történelem legnagyobb mértékű növekedése volt, amely több mint ellensúlyozta az előző évi, világjárvány okozta csökkenést, közölték.

Az ügynökség rámutatott a szén széles körű felhasználására a növekedéshez, ahogy a világgazdaság kilábalt a COVID-válságból. Az energiakereslet 2021-es fellendülését a kedvezőtlen időjárási és energiapiaci körülmények, különösen a földgáz árának kiugrása mind súlyosbították, ami annak ellenére, hogy a megújuló energiatermelés minden idők legnagyobb növekedését regisztrálta, a szén elégetéséhez vezetett, tették hozzá.

Az IEA szerint a globális CO2-kibocsátás visszaemelkedése a járvány előtti szintek fölé nagyrészt Kínának köszönhető, ahol 2019 és 2021 között 750 millió tonnával nőtt a kibocsátás. Kína volt az egyetlen nagy gazdaság, amely 2020-ban és 2021-ben is gazdasági növekedést tapasztalt, mondta az ügynökség.

Az ebben a két évben Kínában bekövetkezett kibocsátásnövekedés több mint ellensúlyozta a világ többi részén ugyanebben az időszakban bekövetkezett összesített csökkenést. Csak 2021-ben Kína CO2-kibocsátása 11,9 milliárd tonna fölé emelkedett, ami a globális összérték 33 százalékát teszi ki.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk