human eye close-up photography

Sok ember számára egyszerűbb és biztonságosabb módot kínálhatnak arra, hogy újra tisztán lássanak.


A 40-es éveinkben és azon túl a közeli látásunk romlani kezd. Sokak számára a telefonon a betűméret felpörgetése vagy a számítógépen a fényerő maximalizálása az egyetlen módja annak, hogy el tudjanak olvasni egy kis szöveget. Ezt az állapotot presbyopiának nevezik, és az Egyesült Államokban mintegy 128 millió embert érint, világszerte pedig több mint egymilliárd embert. 2021 végén az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal egy új szemcseppes gyógyszert hagyott jóvá a presbyopia kezelésére.

A Vuity nevű szemcseppek megjelenése előtt az embereknek vagy szemüvegre, kontaktlencsére vagy szemműtétre lett volna szükségük a presbyopia enyhítéséhez. Ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk, a szemünknek alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy milyen messze van egy tárgy. A szemünk három fő lépést tesz meg, hogy az arcunkhoz közeli tárgyakra fókuszáljon: a szemeink a megnézni kívánt tárgy felé irányulnak, a szemlencse alakja megváltozik, és a pupillák összeszűkülnek. Amint tekinteted arra irányítod, ami érdekel, egy kis izom a szemedben összehúzódik, ami megváltoztatja a szemlencse alakját, hogy az vastagabb legyen.

Minél vastagabb a lencse, annál jobban elhajlik a fény, amikor áthalad rajta. Ezzel egyidejűleg a pupillák összeszűkülnek, hogy a távolabbi tárgyakról beérkező fény egy részét elzárják. Amikor a fény visszaverődik egy tárgyról, és belép a szemedbe, a középpontban lévő fénysugarak biztosítják a tiszta képet. A szóródó fény blokkolása a pupilla összehúzódásával segít a közeli tárgyak képének élesebbé tételében. Mivel a presbyopia korlátozza a lencse alakváltoztatási képességét, ezek a szemcseppek ezt úgy kompenzálják, hogy a pupilla kisebb lesz.

A pupilla összeszűkülése csökkenti a fényszóródás mértékét. Ezáltal a szembe jutó fény jobban koncentrálódik a retinára, így a tárgyak nagyobb távolságtartományban fókuszálhatók, és az emberek a közeli és távoli tárgyakat is tisztán látják. Miután a cseppet a szemébe helyezte valaki, körülbelül 15 percbe telik, amíg a hatóanyag, a pilokarpin elkezd hatni. A pilokarpin egy olyan gyógyszer, amelyet először az 1800-as évek végén fedeztek fel, és olyan állapotok kezelésére alkalmas, mint a glaukóma és a szem magas vérnyomása. A pupillákra gyakorolt hatás körülbelül hat órán át tart.

A kisebb pupillák azt jelentik, hogy kevesebb fény jut a szembe. Bár ez nappal, amikor sok a nap, nem jelent problémát, gyenge fényviszonyok között nehézséget okozhat a látásban. E hátrányoktól eltekintve a cseppek leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás és a szemvörösség. A Vuity jelenleg napi egyszeri használatra van engedélyezve mindkét szembe. Egy üveg körülbelül 80 dollárba, vagyis olyan 28-30 ezer foritnyi összegbe kerül, ugyanakkor ahol kapható, ott vényköteles, és napi használat esetén közel egy hónapig tart.

Bár a Vuity lehet az első FDA által jóváhagyott szemcsepp a presbyopia kezelésére, a kutatók számos más megközelítést is vizsgálnak. Egyesek olyan szemcseppeket fejlesztenek, amelyek nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket tartalmaznak, hogy segítsenek a pupilla szűkületében - hasonlóan a Vuityhez. Más csoportok olyan cseppeket tanulmányoznak, amelyek lágyítják és csökkentik a lencse súlyát a könnyebb fókuszálás érdekében. Végül néhány korai kutatás kimutatta, hogy a szemizmok impulzusos elektrostimulációja segíthet a szemizmok erősítésében és javíthatja az emberek lencsehajlítási képességét.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk