robotgepárd

Tudsz viccesebbet az önmagát futni tanító robotgepárdnál?

Valószsínűleg nem. A róla készült videó ugyanis iszonyat vicces.


Az MIT távolugró, hátrafelé szaltózó mini gepárdja újra itt van, és ezúttal megtanította magát futni. A robot mögött álló mérnökök csütörtökön egy videót tettek közzé, amelyben új képességeit mutatják be. A felvételen a gepárd különböző terepeken, többek között füvön, jégen és kavicson is közlekedik.

A videó hozzáteszi, hogy a gepárd magától, mesterséges intelligencia-szimulációk segítségével tanulta meg a futást. Ez egy frissítés a robot korábbi, ember által tervezett vezérlőjéhez képest, amely lehetővé tette számára, hogy jobban navigáljon a nehezebb terepen, és még a saját sebességrekordját is megdöntötte, amely a projektoldal szerint 8,7 mérföld/órás sebességgel halad.

Az eredmények pedig... nos, őszintén szólva viccesek. A robot inkább úgy fut, mint egy újszülött kisgyerek a játszótéren, mintsem egy fürge gepárd a vadonban. Azért az elég nagyszerű, hogy megtanulta magától. Nézd meg az alábbi eredményeket:

Az AI-szimulációk számos előnyt kínálnak az ember által tervezett vezérlőkkel szemben. Egyrészt drasztikusan lecsökkenti a betanulási időt. Valójában mindössze három óra alatt 100 napnyi virtuális szimuláción átesett a robot gepárd. Ez nagyban hasonlít ahhoz, ahogy Neo megtanulta a harci készségeket a Mátrixban. De kung-fu helyett a robot azt tanulja meg, hogyan kell egy kicsit kevésbé ügyetlenül járni a kavicsokon. Kis lépések, igaz?

A kutatók szerint ez az új tanulási módszer lehetővé teszi a robot számára, hogy gyorsan és hatékonyan alkalmazkodjon bármilyen új környezethez, amellyel találkozhat. Ha például az embereknek olyan ismeretlen környezetet kell felfedezniük, amely potenciálisan ellenséges a gyenge húsos testünk számára, egyszerűen beküldhetjük a gepárdot, és biztosak lehetünk benne, hogy az képes lesz megbirkózni az előttünk álló terep kihívásaival.Az MIT gepárdja tehát minden eddiginél kifinomultabbá válik. Hamarosan mindannyian ki leszünk szolgáltatva neki, amikor a Skynet életre kel.

(Forrás: Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk