d-vitamin
A modern életmód miatt sokan nem jutnak elegendő mennyiségben D-vitaminhoz, ami a rákos megbetegedések kockázatát is növelheti.

Egy kutatás szerint, 13 százalékkal csökkentheti a rákos halálozás kockázatát, ha naponta fogyasztunk valamilyen D-vitamin-kiegészítőt – írja a PsyBlog.

A kutatók szerint a D-vitamin egy olyan enzim termelésén keresztül védheti a szervezetet a rák ellen, amely a rákhoz kapcsolódó savakat támadja meg.

A modern életmód miatt sokan nem mozognak eleget a szabadban, a D-vitamint pedig a szervezet akkor állítja elő, ha a bőr napfénynek van kitéve. Beszédes adat, hogy a világ népességének nagyjából a fele is D-vitamin-hiányban szenved.

A depresszió tünetei, mint az energiavesztés, a koncentrációs problémák és a boldogtalanság a D-vitamin hiányának legfőbb jelei lehetnek. A D-vitamint viszont nem csak a napfényen keresztül szerezhetjük be: megtalálható az olajos halakban, a tojássárgájában, a dúsított gabonafélékben.

A mostani következtetések három új, különálló tanulmányból származnak, amelyeket az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján mutattak be.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin hiánya a hasnyálmirigyrák kétszeres kockázatával és a bélrák magasabb kockázatával áll összefüggésben.

Modern társadalomban élünk, gyors tempójú életmóddal. Az emberek jelentős időt töltenek betonépületben a munkahelyükön, és sokkal kevesebb szabadidejük van, nem is beszélve arról, hogy ezt a természetben vagy a napfényben töltsék

– mondta Shifeng Mao, a tanulmány szerzője

Egy másik, 79 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítő szedése 13 százalékkal csökkentette a rák kockázatát.

Szeretném, ha több onkológus és alapellátó orvos fontolóra venné a D-vitamin felírását a betegei számára, mivel számos előnnyel jár, minimális mellékhatások mellett

– ezt már Tarek Haykal mondta, a másik tanulmány szerzője.

A harmadik kutatás 2280 férfi bevonásával készült, amiből kiderült: akik sztatinokkal együtt D-vitamint kaptak, 38 százalékkal kisebb volt a prosztatarákban való elhalálozás kockázata.


A figyelmetekbe ajánljuk