A galaxis.

Egy nemzetközi csillagászcsoport felfedezett egy második tartósan aktív gyors rádiókitörést, ami kérdéseket vet fel a rejtélyes jelenség természetével kapcsolatban.


A gyors rádiókitörések (FRB-k) a rádiófrekvenciás sugárzások intenzív, rövid, milliszekundumos nagyságrendű villanásai. Az FRB-ket 2007-ben fedezte fel David Narkevic végzős hallgató és témavezetője, Duncan Lorimer. Ezeknek a nagy energiájú eseményeknek a forrása rejtély, de a természetükre vonatkozó nyomokat fokozatosan gyűjtik.

Az új forrást, a Fast radio burst 20190520B-t a kínai Guizhouban található ötszáz méteres apertúrájú gömb alakú rádióteleszkóppal (FAST) 2019. május 20-án észlelték, és még az év novemberében találták meg az adatokban – írja a közlemény.

A Caltech által vezetett Jansky Very Large Array (VLA) program megfigyelései gyengébb, állandó rádiós sugárzást találtak az FRB-hez kapcsolódóan, és lehetővé tették a Hawaii-szigeteken található Subaru teleszkóp számára is, hogy a forrást egy, a Földtől közel 3 milliárd fényévre lévő törpegalaxis peremén belülre lokalizálják.

Nevezetesen ez a második felfedezett ismétlődő FRB, amelyhez tartós rádióforrás (PRS) társul, az FRB 121102 2012-es lokalizációját követően.

A felfedezés új kérdéseket vet fel az FRB-k természetével kapcsolatban, például, hogy a jelenségek forrásai fejlődnek-e az idő múlásával, illetve, hogy különböző típusú források képesek-e FRB-ket kibocsátani.

Az FRB-k területén az egyik legfontosabb kérdés az, hogy minden FRB-forrás ismétlődik-e. Én személy szerint az evolúciós képet támogatom, miszerint minden forrás ismétlődik, de az aktivitás szintje meredeken csökken, ahogy a forrás öregszik. Mivel az FRB 20190520B csak a második a mintegy 500 ismert FRB közül, amelynek van úgynevezett PRS párja, és mindkettő rendkívül aktív, ebben a hipotetikus evolúciós képben az FRB-k fiatalságát képviselhetik, amely nem tart túl sokáig

– mondta a Space.com-nak e-mailben Di Li, a Kínai Nemzeti Csillagászati Obszervatóriumok (NAOC) munkatársa, az FRB 190520B-t észlelő Commensal Radio Astronomy FAST Survey (CRAFTS) vezetője.

Az FRB 190520B másik különlegessége a diszperziós mérés, amely azt jelzi, hogy a kibocsátása a legnagyobb elektronsűrűségen haladt át minden FRB közül, mielőtt a Földön megfigyelték volna. Ez arra utal, hogy a jelenség egy helyi plazmakörnyezetben aktív, például egy szupernóva által létrehozott plazmakörnyezetben, és egy újonnan keletkezett forrásról van szó.

Miközben a felfedezés betekintést nyújt az FRB 190520B környezetébe, a más FRB-kkel végzett diszperziós mérések nagy eltérése megkérdőjelezi a távolságok mérésére szolgáló „kozmikus mérceként" való használatukat.

Franz Kirsten, a Holland Rádiócsillagászati Intézet (ASTRON) és a svédországi Chalmers Egyetem posztdoktori kutatója, aki nem vett részt a kutatásban, a Space.com-nak elmondta, hogy az FRB-k evolúciós útja lehetséges, de csak e két forrás esetében nehéz megmondani:

Többet kell találnunk, és korlátozni ezt az evolúciós szakaszmodellt. Tényleg többre van szükségünk különböző korokban, hogy azt mondhassuk, oké, ez a dolog folyamatosan elhalványul. Szóval nagyon jó lenne látni, hogy ezek a tartós források valóban elhalványulnak-e az idő múlásával, mondjuk 10-20 éves időtávlatban. Ha azt tudnánk mondani, hogy oké, ezek egyre halványabbak, akkor ez mindenképpen azt jelezné, hogy ez egy komoly lehetőség.

A kutatás folytatásaként Yu Wenfei, a Sanghaji Csillagászati Obszervatórium társszerzője elmondta, hogy az extra szórásmérésért felelős mechanizmusok és az ilyen PRS-asszociációval rendelkező ismétlődő FRB-k forrásközeli környezete a követendő példák közé tartoznak.

Di nagy értéket lát abban is, hogy több ismétlődő FRB-forrást fedezzenek fel, azzal együtt, hogy megpróbálnak sokkal jobb képet kapni arról a környezetről, amelyben ezek a források előfordulnak, például a Hubble űrteleszkóp segítségével a nyomon követési megfigyelésekhez.

A csillagászok és a világszerte működő létesítmények közötti együttműködés kulcsfontosságú lesz a rejtélyes jelenségek megtalálásában, lokalizálásában és jellemzésében, ahogyan az FRB 190520B esetében is történt.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk