silhouette photography of person in front of window

A társadalomnak le kell számolnia azokkal a mítoszokkal, amelyek szerint a pszichopaták alapvetően erőszakosak, érzelemmentesek és képtelenek a változásra.


A valóság lényegesen árnyaltabb és bátorítóbb, mint a média komor narratívái. A legtöbb ábrázolással ellentétben a pszichopátia nem egyenlő az erőszakkal. Igaz, hogy a pszichopátiában szenvedő egyének nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos bűncselekményeket, mint azok, akiknél nem áll fenn a rendellenesség, de az erőszakos viselkedés nem feltétele a pszichopátia diagnózisának. Egyes kutatók azt állítják, hogy a pszichopátia fő vonásai olyan egyéneknél is jelen vannak, akik nem mutatnak erőszakos viselkedést, de hajlamosak az impulzív és kockázatos viselkedésre, kihasználnak másokat, és kevéssé törődnek tetteik következményeivel. Ezek a vonások megfigyelhetők politikusoknál, vezérigazgatóknál és pénzembereknél.

Számos krimisorozat, valamint számos mainstream híradás a pszichopátiát az érzelmek, különösen a félelem vagy a bűntudat hiányával hozza összefüggésbe. Akár egy karakter áll nyugodtan egy élettelen test felett, akár a klasszikus pszichopata tekintetet produkálja, a nézők megszokták, hogy a pszichopata embereket szinte robotszerűnek látják. Az a hiedelem, hogy a pszichopata emberek érzelemmentesek, nemcsak a laikusok, hanem a pszichológusok körében is elterjedt. Ebben van némi igazság: kutatások kimutatták, hogy a pszichopaták csökkent képességet mutatnak az érzelmek feldolgozására és mások érzelmeinek felismerésére.

A pszichopaták viszont megfelelő körülmények között valóban képesek érzelmeket felismerni és megélni. A pszichopaták egyfajta mentális rövidlátással rendelkeznek inkább. Az érzelmek ott vannak, de figyelmen kívül hagyják őket, ha akadályozhatják a cél elérését, ahogy azt a kutatások igazolják. Számos tanulmány kimutatta, hogy a pszichopátiában szenvedő egyének nagyszerűen tudják felhasználni az információt és szabályozni a viselkedésüket, ha az közvetlenül kapcsolódik a céljukhoz, például képesek bájosan viselkedni és figyelmen kívül hagyni az érzelmeket, hogy valakit átverjenek.

Ha azonban az információ nem áll a közvetlen figyelmük középpontjában, gyakran mutatnak impulzív viselkedést és kirívó döntéseket hoznak. Nehezen dolgozzák fel az érzelmeket, de a televízióban megszokott karakterekkel ellentétben nem eleve hidegvérűek. A rettenthetetlen gyilkosok képe a pszichopátia elavult tudományos felfogásából táplálkozik. Ehelyett úgy tűnik, hogy a pszichopaták képesek hozzáférni az érzelmekhez - az érzelmi információkat csak elfojtja a célokra való összpontosítás.

A pszichopátiával kapcsolatos egyik legkárosabb tévhit - a fikcióban, a hírekben és a régi tudományos irodalom egy részében - viszont az, hogy a pszichopátia állandó, változatlan állapot. A pszichopátia vonásai sok fiatal esetében idővel természetes módon csökkennek, a késő serdülőkortól kezdve a felnőttkorig. Megfelelő beavatkozással a javulás kilátásai egyre jobbak. Szakmai tapasztalatok alapján a pszichopátiás vonásokkal rendelkező fiatalok és a pszichopátiás felnőttek képesek megváltozni és reagálni az igényeikre szabott kezelések segítségével.

Számos tanulmány dokumentálta a fiatalok számára az érzelmek azonosításának és az azokra való reagálásnak a megtanulását célzó speciális kezelések hatékonyságát. A gondozó érzelmi melegségének fokozására és a fiatalok érzelmek azonosításának segítésére összpontosító szülői beavatkozások csökkenteni látszanak a tüneteket és a problémás viselkedést.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk