brown mouse on green grass

A tudósok feltámaszthatnának egy patkányfajt, de nem akarják

A génszerkesztés visszahozhatja a karácsonyi szigeti patkányt, de ki akar még több patkányt?


Egy tudóscsoport nemrégiben modellezte egy faj visszahozásának valószínűségét, a Karácsony-szigeti patkányt, egy 1902 és 1908 között kihalt nagytestű rágcsálót használva hipotetikus alanyként. A kutatók szekvenálták a régen eltűnt patkány DNS-ét, és feltérképezték azt az állat néhány legközelebbi élő rokonával. A patkány genomjának 95%-át sikerült visszanyerniük, bár úgy vélik, hogy a hiányzó 5% jelentősen megnehezíti a faj jövőbeli feltámasztási kísérleteit az úgynevezett kihalásmentesítés során.

A karácsonyi szigeti patkányok (Rattus macleari, más néven Maclear-patkány) egyike a két patkányfajnak, amelyek a Karácsony-szigeten, az Indonéziától mintegy 200 mérfölddel délnyugatra fekvő, 52 négyzetmérföldes földterületen endemikusak. A másik faj, a buldogpatkány vagy Rattus nativitatis nagyjából ugyanebben az időben halt ki. Számos elmélet kering arról, hogy mi okozta a patkányok kihalását; az egyik legújabb elmélet szerint az európai telepesek által behurcolt fekete patkányoknak (Rattus rattus) bolháik voltak, amelyek maguk is hordoztak egy kórokozót, a Trypanosoma lewisi-t, amely a 20. század elején tömeges pusztulást okozott az őshonos rágcsálók között.

A tanulmányban a kutatók megemlítik a három leghíresebb módszert a kihalás megszüntetésére: a visszatenyésztést, ami az ősi tulajdonságok szelektív nemesítése a modern állatokban, továbbá a klónozást és a génszerkesztést. A kihalt fajok visszahozásával kapcsolatban számos etikai aggály merül fel, ezek közül a legfontosabb, hogy a pénzt a még velünk élő élőlények megőrzésére is lehetne költeni. A csapat arra összpontosított, hogy bemutassa, hogyan működne a génszerkesztésen keresztül történő kihalásmentesítés, de valójában nem szándékoznak patkányokat visszahozni.

Ezt igen nyilvánvalóvá is tette a kutatás vezetője kissé mókás indoklással. Mint mondja, a világnak nincs szüksége több patkányra jelenleg.

Valójában nem tervezzük ezt megtenni, mivel valószínűleg a világnak nincs szüksége több patkányra, és valószínűleg a pénzt, ami a lehető legjobb munkához szükséges lenne, jobb dolgokra, például az élőlények megőrzésére lehetne fordítani.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk