A Nap

A Nap egyetlen napfoltjából legalább 17 napkitörés lövellt ki az űrbe az elmúlt napokban, köztük olyan töltött részecskéket, amelyek színes égi show-t hozhatnak létre a Föld felett.


A napkitörések egy AR2975 nevű túlaktív napfoltból származnak, amely hétfő (március 28.) óta napkitöréseket vált ki. A csillagászati esemény miatt hamarosan mérsékelt égi viharokat láthatunk a Földön.

A napfoltok olyan kitörések a Napon, amelyek akkor keletkeznek, amikor a mágneses vonalak elcsavarodnak és hirtelen átrendeződnek a látható felszín közelében. Ezekhez a robbanásokhoz időnként koronakidobódások (CME-k), vagyis az űrbe lövellő töltött részecskék áramlása társul.

A NASA nagy teljesítményű Napdinamikai Obszervatóriuma, valamint a Nap- és Helioszféra Obszervatórium lenyűgöző felvételeket készített a napkitörésekről.

A kitörések legalább két, de lehet, hogy három CME-t is a Föld felé hajítottak

– írta az eseményről a SpaceWeather.com.

A NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szerint az első CME csütörtökön (március 31-én) érkezik, és legalább egy másik várható pénteken (április 1-jén).

A modellezés szerint a részecskék G2 vagy G3 (mérsékelt) geomágneses viharokat generálhatnak, bár a sarki fényeket (északi és déli fény) köztudottan nehéz megjósolni.

A 2022-es év összességében viszonylag csendes esztendőnek ígérkezik a Nap számára, mivel még mindig a 2019 decemberében kezdődött 11 éves naptevékenységi ciklus elején tartunk. A ciklusok kezdetén általában kevesebb napfolt és kevesebb kitörés van. Az aktivitásnak növekednie kell, ahogy közeledünk a csúcsponthoz, amely az előrejelzések szerint 2025 közepén következik be.

A tudósok vitatkoznak arról, hogy ez a mostani napciklus mennyire lesz erős, bár az eddigi előrejelzések szerint a napfoltok átlagos száma a szokásosnál alacsonyabb lehet.

Bár ez a lehetséges vihar csak mérsékelt, a NASA és más űrügynökségek folyamatosan figyelemmel kísérik a naptevékenységet, hogy javítsák a napfényes időjárási előrejelzéseket. Egy Föld felé irányuló erős kitörés egy nagy CME-vel együtt olyan problémákat idézhet elő, mint az elektromos vezetékek megrongálása vagy a műholdak működésképtelenné tétele.


Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk