fejfájás

Minden nap fogyasztjuk, mégis komoly migrént okozhat. Mi az?

Legtöbb esetben a kávé.

Egy 2019-es tanulmány szerint napi három vagy több koffeintartalmú ital fogyasztása komoly migrént okozhat, olvasható a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

A kutatók megállapították, hogy egy vagy két csésze kávé – vagy más koffeintartalmú ital – fogyasztása nem állt összefüggésben az aznapi migrénnel a rendszeres koffeinivók esetében – viszont három vagy több már jócskán megnöveli a migrén kockázatát.

Érdekesség, hogy azoknál, akik nem fogyasztanak rendszeresen koffeint, már egy vagy két adag koffeintartalmú ital elfogyasztása is növeli a migrén kockázatát egy nap alatt.

A kutatók emlékeztetnek: a migrén a harmadik leggyakoribb betegség a világon. Ezt csak a tenziós fejfájás és a fogszuvasodás előzi meg. Tünetei a súlyos fejfájás mellett a hallucináció, hányinger, extra fény- és hangérzékenység, valamint émelygés is lehet.

Az emberek a migrén mindenféle kiváltó okáról beszámolnak, beleértve az időjárást, a stresszt, a gyógyszereket, bizonyos ételeket és italokat, valamint az alvászavarokat – a koffein azonban csak ritkán kerül elő.

Dr. Elizabeth Mostofsky, a tanulmány vezető szerzője azt is elmondta, hogy a koffein akár jótékonyan is hathat a migrénes tünetekre:

Míg néhány lehetséges kiváltó ok – például az alváshiány – csak növeli a migrén kockázatát, a koffein szerepe különösen összetett, mivel kiválthatja a rohamot, de segíthet a tünetek szabályozásában is.
A koffein hatása a dózistól és a gyakoriságtól is függ, de mivel kevés előre tekintő tanulmány készült a koffeintartalmú italok fogyasztását követő közvetlen migrénes fejfájás kockázatáról, kevés bizonyíték áll rendelkezésre a migrénben szenvedők számára táplálkozási ajánlások megfogalmazásához

– tette hozzá.

A vizsgálathoz 98, gyakori migrénben szenvedő ember vezetett naplót hat héten keresztül.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok körében, akik ritkán fogyasztottak koffeintartalmú italokat, már egy-két csésze is növelte az aznapi migrén kockázatát.

Ahogy fentebb írtuk: azok körében azonban, akik rendszeresen fogyasztottak koffeintartalmú italokat, egy vagy két csésze nem volt összefüggésben a migrén magasabb kockázatával, de három vagy több csésze kávé már növelte náluk is a kockázatot.

Három vagy több csésze azonban növelte a kockázatot a rendszeres koffeinfogyasztók esetében.

Azt azonban a tanulmány nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyi a pontos érték: az adagok 25-150 milligramm koffeint tartalmaznak, így nem tudták számszerűsíteni, hogy a koffein mekkora mennyiségben jár együtt a migrén fokozott kockázatával.


A figyelmetekbe ajánljuk