Planetary Volumes Mars

A mélyebb marsrengések információkkal szolgálhatnak arról, hogy mi történik a bolygó köpenyében.


A Mars belseje meglehetősen csendesnek tűnik. Néha-néha mégis egy-egy marsrengés rázza meg a felszínét. Vajon ezek a rengések annak a jelei, hogy valami más is történik a Mars felszíne alatt? Vagy úgy keletkeznek, ahogyan azt a már ismert ismereteink alapján várnánk? Hogy ezt kiderítsék, két tudós, egy a Kínai Tudományos Akadémiától és egy az Ausztrál Nemzeti Egyetemtől összefogott, hogy megpróbálják megérteni a marsrengések eredetét, eredményeikről pedig nemrég publikálták tanulmányukat.

A NASA kis InSight marsjárója 2018 novembere óta, amikor leszállt a Marson, adatok kincsesbányáját gyűjtötte össze, amelyeket a Földön lévő tudósok a Mars belsejének megértéséhez használnak fel - a kérgétől a köpenyen át a magjáig. Az InSight egyik célja az volt, hogy marsrengéseket találjon. Ezért néhány héttel a leszállás után egy szeizmométert helyezett el a Mars felszínén. A szeizmométer a marsrengésektől kezdve a meteorbecsapódásokig mindent érzékelt - még a marsi porviharok okozta rezgéseket is.

Az InSight körülbelül 1300 marsrengést észlelt, ami körülbelül napi egynek felel meg. A legtöbb marsrengés kicsi, erősségük 1 és 3 között mozog. A legnagyobb, május elején regisztrált rengés erőssége 5 volt. A marsrengéseket azonban nehéz azonosítani. Mivel kicsik, gyakran elvesznek a zajban. A szeizmométert megrázó szél elég lehet ahhoz, hogy elnyomja őket. Ezért a kutatók egy új módszert használtak a korábban észrevétlenül maradt marsrengések észlelésére. Azáltal, hogy magát az adatot nézték, és nem az elszigetelt eseményeket, olyan közös vonásokat tudtak keresni, amelyekben a marsrengések közösek voltak.

Az egyik módszer, az úgynevezett matched filter technika különösen jól működött. Ez lehetővé tette számukra, hogy az eseményeket rengésként azonosítsák, mivel azok hullámformája hasonló volt más rengésekéhez. Ezzel a módszerrel a kutatók 47 új, alacsony frekvenciájú marsrengést tudtak kimutatni az InSight adataiban. A marsi rengéseket két eseménytípusra osztják: nagyfrekvenciás és alacsony frekvenciájú eseményekre. A nagyfrekvenciás marsi rengések általában sekély helyekről erednek.

Az alacsony frekvenciájú események ritkák, de felbecsülhetetlen értékű információkat szolgáltatnak a Mars mélyéről - egészen a kéreg mélyéig, sőt a köpenyig. Az InSight szeizmométerét a Cerberus Fossae nevű területen helyezték el. Ez egy olyan hely, ahol nagy tektonikai törések és hasadékok, valamint a tektonikus tevékenységből származó masszív függőleges sziklák találhatók. A Marsnak csak egy lemeze van, így a Cerberus Fossae a földi földrengésekkel sújtott régiókhoz hasonlít, mivel a lemezek belsejében helyezkednek el.

Úgy tűnik azonban, hogy ezek az alacsony frekvenciájú események csoportosulnak. Ha egy bekövetkezik, biztosan követik mások is. Ez azt jelenti, hogy ezeket a kis földrengéseket a Marson belüli magma mozgása okozhatja. Ez meglepő. A felfedezés arra utalhat, hogy a Mars köpenye dinamikusabb, mint azt korábban feltételezték.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk