Egy majomhimlő.

Spanyolországban és Portugáliában több mint 40 majomhimlő-gyanús esetet észleltek, a járvány Madrid és Lisszabon térségében összpontosul – közölték szerdán a hatóságok.


A bejelentés alig néhány nappal azután érkezett, hogy a brit egészségügyi hatóságok közölték, hogy ebben a hónapban eddig hét esetet észleltek, az Egészségügyi Világszervezet pedig a kormánnyal együttműködve vizsgálja a járvány kitörését.

Az egészségügyi tisztviselők megjegyezték, hogy a fertőzések egy része szexuális érintkezés útján történhetett – ebben az esetben meleg vagy biszexuális férfiak között –, ami új fejlemény lenne a vírus terjedésének megértésében.

Egy közleményben a madridi régió egészségügyi hatóságai azt mondták, hogy „23 lehetséges majomhimlős esetet" észleltek, jelezve, hogy vélhetően mindegyik szexuális úton terjedt.

Általában légúti cseppek útján terjed, de a 23 feltételezett fertőzés jellemzői arra utalnak, hogy szexuális kapcsolat során testnedveken keresztül terjedt. Az esetek mind férfiak, többségükben fiatalok körében fordultak elő, akiknek fekélyes elváltozásaik voltak

– áll a közleményben, további részletek megadása nélkül.

A majomhimlő kiütéses tünetekkel jár, amelyek gyakran az arcon kezdődnek, majd a test más részeire is átterjednek, amit láz, izomfájdalom és hidegrázás követ. A legtöbb ember néhány héten belül felépül a betegségből.

A himlő általában fertőzött állatokkal, például rágcsálókkal és majmokkal való szoros érintkezés útján terjed, és csak korlátozott mértékben terjed az emberek között. A majomhimlő-fertőzés nagyon kevés esetben volt halálos kimenetelű.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) hétfőn közölte, hogy négy új esetet észleltek, miután májusban korábban három esetet regisztráltak.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk