A magyar férfiak 38%-a meg sem éri a nyugdíjat

Drámai adat.


2013 óta távolodnak egymástól a kisnyugdíjasok és a legnagyobb öregségi ellátásokban részesülők bevételei. A folyamat az Európai Uniónak is feltűnt, ezért a legutóbbi országjelentésében jelezte, hogy a jelenlegi rendszer jelentősen növeli a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenséget, ráadásul egyre költségesebb módon – számolt be róla a Haszon.

Az elmúlt 6 évben a nyugdíjak évente 2,7 százalékkal, a bérek viszont ennél gyorsabban, átlagosan 9,6 százalékkal nőttek. Ennek eredményeként a 2022-ben nyugdíjazottak nyugellátása névértéken több mint 40 százalékkal magasabb volt azokénál, akik ugyanolyan hosszú szolgálati idő után, de 6 évvel korábban vonultak nyugdíjba

– olvasható az uniós jelentésben.

A 13. havi nyugdíj és a rendkívüli infláció miatt járó nyugdíjkiegészítés ugyan jó az időseknek, rendszerszintű változást azonban nem jelent, így az egyenlőtlenségeket sem mérsékli.

A Magyar Nemzeti Bank a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május címen megjelent javaslata sok helyen belenyúlna a nyugdíjrendszerbe, azonban az sem lenne egy átfogó reformcsomag Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) soros elnöke szerint.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője is úgy véli, hogy idejétmúlt a jelenlegi nyugdíjrendszer. Azonban sem társadalmi, sem pedig tudományos nyomást nem érez, ami kényszeríthetné a jelenlegi kormányt egy új nyugdíjpolitika kialakítására.

Illetve azzal sem ért egyet, mely szerint „a demográfusok véleményét veszik alapul, akik kiszámolják a születéskor várható élettartamot, és ehhez a 70-80 év múlva elérkező állapothoz akarják igazítani a mindenkori nyugdíjkorhatárt.” Ez az ötlet egyébként a jegybanki javaslatcsomagban jelent meg. Úgy gondolja, ha javulna itthon a termelékenység, lenne fedezet a jelenleginél is magasabb nyugdíjra.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint pedig semmi sem indokolja a korhatár kitolását. Jelenleg több uniós országban is hamarabb lehet kilépni a munkából, mint Magyarországon. A korhatárhoz pedig azért sem jó, ha hozzányúl a kormány, mert így is sokan küzdenek egészségügyi problémákkal a nyugdíjba vonulásuk előtti években is.

A férfiak 38 százaléka pedig meg sem éri a nyugdíjazását.


A figyelmetekbe ajánljuk