Szakértők szerint hamarosan berobbanhat a koronavírus következő globális hulláma

A legújabb változat már terjedhet az Egyesült Államokban.


Ha van hír, amit az ember a legkevésbé akar hallani az az, hogy a koronavírus újúlt erővel, erőszakosan üti fel a fejét. Most azonban talán optimistábbak lehetünk, hiszen ezúttal kéznél vannak vakcináknak, illetve a már kialakulóban lévő immunitás is sokat segíthet a helyzeten.

A legújabb hullám, amelyet először az Egyesült Királyságban azonosítottak, a halálos vírus legújabb alváltozatát hozta felszínre: egy XE nevű "zombi" rekombinánst, amelyről úgy vélik, hogy két vírus kölcsönhatásának eredménye ugyanazon a gazdaszervezeten belül.

A BA.1 és BA.2 variánsokből tevődött össze, amelyek már a világjárvány korábbi hullámaihoz vezettek világszerte.

Bár a szakértők még csak most kezdik megérteni az új változatot, a korai jelek arra utalnak, hogy valamivel fertőzőképesebb, de a meglévő antitestekkel szemben sebezhetőbb.

A WHO jelentései alapján úgy tűnik, hogy egy kicsit nagyobb az előnye az átvihetőség szempontjából.

– nyilatkozta Stephanie James, a coloradói Regis Egyetem COVID-vizsgáló laboratóriumának vezetője a The Daily Beastnek az új változatra utalva.

Van rá esély, hogy már az Egyesült Államokban van, annak ellenére, hogy hivatalosan még nem jelent meg a teszteken. Ez pedig azért van, mert lehet, hogy a szokásos elemzési csővezetékkel nem észlelhető. A szakértők egyébként sokkal kevésbé aggódnak az XE miatt, mint a korábbi variánsoknál. Ez nagyrészt azért van így, mert a vírus a meglévő immunitás masszív falába ütközik, amely a korábbi fertőzésekből és természetesen a védőoltásokból és az immunerősítőkből épült fel.

A harc tehát még nem ért véget, és annak ellenére, hogy már több mint két éve küzdünk a vírus ellen, még mindig nem jött el az ideje, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk.

A figyelmetekbe ajánljuk