anna-kolibri

A hőmérséklet világszerte drasztikusan változik, amiért a vadon élő állatok egyre gyakrabban kénytelenek áttelepülni a megfelelő körülmények érdekében – a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy megpróbálják megérteni, sok fajnak milyen nehézséget okozhat egy új otthon megtalálása.


A magasabban fekvő területekre költöző állatoknak két problémával kell szembenézniük: a hidegebb hőmérséklettel és a vékonyabb, kevésbé oxigéndús levegővel (amitől nehezebben lélegeznek).

Egy új tanulmányban a kutatók egy csoport Anna-kolibrit (Calypte anna) vittek egy „kirándulásra", amely mintegy 1200 méterrel a szokásos élőhelyük fölé vezetett – számol be a tanulmányról a ScienceAlert.

Mint kiderült, a kolibrik anyagcseréje a lebegés során nagyot csökkent. Rövidebb ideig és kisebb hatékonysággal repültek, ami valószínűleg a kevesebb oxigén miatt volt. Emellett a hűvösebb idő befolyásolta a kolibrik alvási szokását is: amikor a madarak szundikáltak, gyakrabban léptek egyfajta minihibernációba, ami átlagosan mintegy 37 százalékkal csökkentette az anyagcseréjüket is.

A tanulmányt készítő csapat szerint a kolibrik esetében jelentős kihívást jelentene, ha a jövőben egy magasabb területre kellene átköltözniük.

Eredményeink azt sugallják, hogy az alacsonyabb oxigénellátottság és az alacsony légnyomás nehéz kihívást jelenthet az emelkedő hőmérséklet következményeként feljebb költöző kolibrik számára, különösen akkor, ha a hosszú távú akklimatizáció kevéssé vagy egyáltalán nem történik meg

– írják a kutatók a tanulmányukban.

A kolibriknek egyébként már most is át kell költözniük az emelkedő hőmérséklet miatt: jelenleg 10-2 800 méter közötti magasságban találhatók. Ez elég nagy távolságot és hőmérsékleti tartományt fed le, de a kutatócsoportot érdekelte, hogy van-e felső határ.

A vizsgálathoz 26 kolibrit telepítettek át a jelenlegi magassági tartomány minden részéből, és mindannyian többé-kevésbé egyformán küzdöttek, hogy alkalmazkodni tudjanak. A tanulmány azonban megállapította, hogy a magasabb fekvésű területekről származó kolibrik szíve általában nagyobb volt, hogy az oxigén jobban keringjen a testükben.

A tudósok azért is választották a kolibriket, mert képesek megbirkózni a legkülönbözőbb időjárási körülményekkel is, de úgy tűnik, hogy a magasabb területre való áttelepülés talán meghaladja a képességeiket – hacsak nem teszik ezt elég lassan ahhoz, hogy a szervezetük képes legyen alkalmazkodni.

A madaraknak azonban nem feltétlenül kell majd magasabbra költözniük ahhoz, hogy hűvösebb hőmérsékletet találjanak, mert a földrajzi szélességüket is megváltoztathatják – a kutatók úgy vélik, hogy a kolibriknek végül északabbra kell majd merészkedniük ha nem bírják a magasságot.

A figyelmetekbe ajánljuk