Két ember fogja egymás kezét.

Egy érdekes tanulmány látott napvilágot, amely a párok egymásnak tett gesztusainak hatásait vizsgálta.


Az együttérző cselekedetek közé tartoznak olyan dolgok, mint a gyengédség kifejezése, a másik értékelése, és a tervek megváltoztatása olyan módon, hogy az a partnerednek is megfeleljen.

A tanulmány 175 friss házaspárt vizsgált, akik átlagosan 7 hónapja voltak együtt.

Harry Reis professzor, a tanulmány első szerzője elmondta:

Tanulmányunk célja az volt, hogy teszteljük a Tenzin Gyatso, a jelenlegi dalai láma által felállított hipotézist. Azt, hogy a mások jóléte iránti együttérző aggodalom fokozza az ember saját affektív állapotát.

A vizsgálathoz a párok két héten keresztül naplót vezettek, amelyben feljegyezték, mikor viselkedtek együttérzően a partnerükkel szemben.

A tanulmány szerzője a következőképpen írja le az „együttérző cselekedeteket":

Olyan gondoskodás, amely szabadon adott, a másik szükségleteinek és kívánságainak megértésére és valódi elfogadására összpontosít, és amely nyitottsággal, melegséggel és a partner céljainak a saját célok elé helyezésére való hajlandósággal fejeződik ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy a partnerek hasznot húztak az együttérző cselekedetek fogadásából, de csak akkor, ha észrevették azokat.

Az együttérző cselekedet elvégzése azonban az azt végző partner számára is előnyös volt, függetlenül attól, hogy a másik észrevette-e vagy sem.

Reis professzor elmondta:

Nyilvánvaló, hogy a befogadónak észre kell vennie az együttérző cselekedetet ahhoz, hogy érzelmileg hasznot húzzon belőle. Az elismerés azonban sokkal kevésbé fontos tényező az adományozó számára.


Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk