kávé tejjel
Shutterstock

Nagy haszna lehet: ezért idd a kávédat tejjel!

Egy egyszerű része a reggeli rutinnak, amit a legtöbben amúgy is alkalmaznak. A módszer segíthet az olyan alattomos tüneteken, mint az ízületi merevség, az emésztési problémák és a magas vérnyomás.


A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban január 30-án megjelent új kutatás szerint a fehérjék és az antioxidánsok kombinálása megduplázhatja a gyulladáscsökkentő hatást az immunsejtekben. A kutatók azt is megállapították, hogy ez a kombináció megismételhető ha a kávéhoz egy népszerű, fehérjében gazdag összetevőt teszünk – mutatja be a kutatást az Eating Well.

Olvasd el ezt is! A kávénak valóban gyulladáscsökkentő hatása van, de nem mindegy, hogy iszod

A tanulmányban a Koppenhágai Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének és Állatorvosi és Állattudományi Tanszékének kutatói azt elemezték, hogy a polifenolok – a növényi eredetű élelmiszerekben található, antioxidánsokkal teli vegyületek osztálya – hogyan reagálnak, amikor aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel kombinálják őket.

A lehetséges gyulladáscsökkentő hatások vizsgálatához a kutatók mesterséges gyulladást alkalmaztak az immunsejtekben, mielőtt néhány sejtbe polifenolok és aminosavak kombinációját fecskendezték volna. Más sejtek csak polifenolokat kaptak, egy kontroll sejtcsoport pedig semmit sem kapott.

Az eredmények ígéretesek voltak: a polifenolokkal és aminosavakkal egyaránt kezelt immunsejtek kétszer olyan hatékonyan csökkentették a gyulladást, mint azok a sejtek, amelyek csak polifenolokat kaptak.

A kutatók készítettek egy kísérő tanulmányt is, amiben kimutatták, hogy a polifenolok kötődnek a húskészítményekben és tejtermékekben található fehérjékhez.

És mivel a kávébab gazdag antioxidánsokban, az egyik alkalom, amikor az emberek bevehetik ezt a potenciális gyulladáscsökkentő keveréket, az a tejjel együtt fogyasztott reggeli kávé.

A reakciót csak a tejtermékekkel kapcsolatban találták, így nem világos, hogy a tej alternatívái ugyanilyen pozitív hatást fejtenének-e ki, különösen azok a termékek, amelyeknek alacsonyabb a fehérjetartalma.

De a kutatók szerint más módon is fogyaszthatjuk az antioxidáns-fehérje kombinációt, amely szintén hatékony lehet a gyulladáscsökkentésben.


El tudom képzelni, hogy valami hasonló történik például egy húsételben zöldségekkel vagy egy turmixban, ha ügyelünk arra, hogy fehérjét, például tejet vagy joghurtot adjunk hozzá

mondta Marianne Nissen Lund professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Ennek ellenére további kutatásokra van szükség az eredmények tisztázásához, és annak feltárásához, hogy a növényi alapú fehérjeforrások is hasonlóan hasznosak-e – zárja a tanulmány.


A figyelmetekbe ajánljuk