James Webb
Ismét terítéken az űrtávcső nevének megváltoztatása, miután újabb részletek derültek ki James Webb homofób vezetéséről.

A Futurism szemlézte a Scientific American új, keményebb hangvételű beszámolóját, ahol arról írnak, hogy a NASA még úgy sem volt hajlandó megváltoztatni a James Webb űrtávcső nevét, miután kiderült, hogy a névadó, az Apollo-korszakban az ügynökség vezetője, James Webb erős homofób vádakat kapott.

A cikk szerint a NASA asztrofizikai tanácsadó bizottságának március végi ülésén a tisztviselők elmondták, hogy Webb évtizedekkel ezelőtti tetteivel kapcsolatos vizsgálat még mindig folyamatban van, így még mindig kérdéses, hogy maradhat-e a már űrben lévő űrteleszkóp neve. A NASA asztrofizikai igazgatója, Paul Hertz pedig elmondta, hogy „a NASA döntése egyesek számára fájdalmas, és sokunk számára helytelennek tűnik".

A cikk arra is rámutat, hogy a Nature által a múlt hónapban megszerzett e-mailekből kiderül: a NASA sokkal jobban tisztában volt Webb meleg kormányzati alkalmazottakkal szembeni diszkriminatív viselkedésével, mint azt tavalyi rövid nyilatkozatában állította, amelyben elutasította a teleszkóp nevének megváltoztatását. .

Olyan dokumentumok is előkerültek, amelyek szerint Webb a külügyminisztériumban töltött ideje alatt találkozott Harry Truman elnökkel, hogy megbeszéljék a minisztérium homoszexuális alkalmazottaival kapcsolatos „vizsgálatot".

Webb külügyminisztériumi szolgálati ideje alatt számos meleg alkalmazottat elbocsátottak, és a bírósági dokumentumokból az is kiderült, hogy Webb a NASA-nal is kirúgott több meleg alkalmazottat.

Ezek szerint a NASA tisztában volt ezzel a kutatással, de mégis lesöpörte az ügyet, az asztalról. Az ügynökséget most jelentős nyomás érheti az űrkutatási közösségben a névváltoztatás ügyével kapcsolatban.


A figyelmetekbe ajánljuk