Furcsa dologra készül a Holdon egy apró startup

A Lonestar Data Holdings nevű startup cég a Hold felszínén található üreges lávacsövekben lévő adatközpontokban akarja tárolni az információkat. A misszió célja pedig az, hogy segítsenek a jövőbeli holdi küldetések során – és akár megőrizzék az emberi tudást a Föld pusztulása után.


A vállalat úgy véli, hogy ez sokkal biztonságosabb hely a fontos információk tárolására, mint a Norvégiában található Svalbard Global Seed Vault.

Ha ezt nem tesszük meg, mi lesz az adatainkkal a Földön? Az éghajlatváltozás hatásai miatt elárasztották a magbankot. De másfajta pusztításnak is ki van téve, például háborúknak vagy kibertámadásoknak

– mondta a Lonestar Data Holdings alapítója és vezérigazgatója, Christopher Stott.

A vállalat szerint a Holdon történő adattárolás egyik fő előnye, hogy a közeli oldala mindig a Föld felé néz, így a kommunikáció viszonylag egyszerű.

A Lonestar még szerződést kötött a NASA által finanszírozott Intuitive Machines űrkutatási vállalattal is, hogy az űrügynökség Commercial Lunar Payload Services programjának részeként technológiai demonstrációkat indítson a Holdra.

A jövő évre tervezett második indítás során a Lonestar az első, 16 terabájt memóriát tartalmazó hardver prototípusát tervezi a Hold felszínére küldeni.

A cégnek azonban nem lesz könnyű dolga, arról nem is beszélve, hogy a Holdon igencsak barátságtalan körülmények uralkodnak: a hőmérséklet vadul ingadozik, ráadásul a kozmikus sugárzás sem marad el – nem a legideálisabb körülmény egy adatközpont számára.

Ezért a Lonestar azt tervezi, hogy a központokat lávacsövekben tárolja majd, ami sokkal stabilabb környezetet biztosíthat. De érdemes megjegyezni, hogy ezek továbbra is csak felvetések, és még senki sem járt soha egyikben sem, nemhogy szerverhardvert telepített volna oda.

Ha a vállalat azonban megalakul, a jövőbeni holdmissziók számára kritikus adatátviteli infrastruktúrát biztosíthat, ami fontos része minden olyan kísérletnek, amely a Holdon való jelenlétünk megteremtésére irányul.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk