Fókák.

A hawaii barátfóka-populáció évtizedek óta csökkenő tendenciát mutat. Aztán a természetvédelmi erőfeszítéseknek és a fókák rugalmasságának köszönhetően 2013-ban a számuk újra emelkedni kezdett.


Az egyik legveszélyeztetettebb fókafaj, a hawaii barátfókák populációja mérföldkőhöz érkezett. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) halászatért felelős szervezete szerint több mint 20 év óta először fordul elő, hogy a barátfókák száma meghaladja az 1500-at- Ez azt jelenti, hogy az állatok körülményeinek javulása miatt nőtt a szaporodási hajlam is.

Régóta vártuk már ezt. Sok évnyi megfigyelés, fejlesztés és cselekvés csúcspontja volt

– mondta Dr. Michelle Barbieri, a NOAA fókakutató programjának vezetője.

Barbieri elmagyarázza, hogy a növekvő fókapopuláció részben a fókák életének megmentésére összpontosító természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhető.

A Honolulu Star-Advertiser szerint ez a munka magában foglalja az alultáplált kölykök megmentését, a fókák tengeri hulladéktól való megszabadítását, az elválasztott anyák és kölykök újraegyesítését, valamint a fókák áttelepítését olyan területekre, ahol nagyobb esélyük van a túlélésre, és legfőbbképp a szaporodásra.

A NOAA Fisheries szerint a hawaii barátfóka a világ egyik legveszélyeztetettebb fókafaja. Bár populációjuk növekedett, így a NOAA Fisheries szerint jelenleg mintegy 1570 fókára becsülik, a Hawaii-szigetek északnyugati részén már csak 1200 fóka él, a Hawaii-főszigeteken pedig 400, a NOAA Fisheries szerint.

A hawaii barátfókákat elsősorban a halászattal való kölcsönhatás, az emberek által szándékosan okozott károk, valamint a betegségek, különösen a toxoplazmózis veszélyeztetik, amely ma már a faj pusztulásának egyik fő oka.

Másrészt az északnyugati Hawaii-szigeteken a hawaii fókákat elsősorban a fiatal és fiatal felnőtt fókák korlátozott táplálékellátása, a tengeri hulladékba vagy halászeszközökbe való belegabalyodás, valamint a cápák veszélyeztetik.

A tavasz és a nyár a barátfókák kölyökszezonja, ezért a NOAA Fisheries arra kér mindenkit, hogy hagyjon az anyáknak és kölykeiknek elegendő helyet, és ne zavarják őket. Így az anyafókák a kölykeikkel maradnak, és a kölykök megkapják a szükséges táplálékot.

Forrás: Travel Awaits

A figyelmetekbe ajánljuk