orange and white medication pill

A kérdéses gyógyszer nem olyan rég kapta meg az engedélyt az amerikai szervtől és igen látványos eredményeket produkál a szedése. A gond egyelőre az igyencsak borsos és a legtöbb ember számára megengedhetetlen borsos ára.


Egy új tanulmány szerint egy nemrégiben engedélyezett cukorbetegség elleni gyógyszer, amelynek a testsúlyra gyakorolt hatását elhízott és túlsúlyos embereknél klinikailag vizsgálják, jelentős és tartós testsúlycsökkenést eredményezett egy 3. fázisú klinikai vizsgálatban. Az Eli Lilly and Company (Lilly) amerikai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett tirzepatid egy hetente egyszer bőr alá adott injekció, amelyet eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki. Bár erre a felhasználásra még nem javallott, úgy tűnik, hogy az inkretineknek nevezett természetes hormonok hatását utánozva elősegíti a fogyást is. Ezek a hormonok csökkentik a vércukorszintet evés után, emellett szabályozzák az emésztéssel kapcsolatos anyagcsere-folyamatokat.

A legújabb klinikai vizsgálat adatait a Lilly eredetileg április végén hozta nyilvánosságra, de most az Amerikai Diabétesz Szövetség szimpóziumán részletesebben is bemutatták, és szakértői értékelésen is átmentek. A kutatók szerint a bariátriai műtétek 1-2 év alatt körülbelül 25-30 százalékos súlycsökkenést eredményeznek, míg a jelenlegi vizsgálatban a 15 mg hatóanyagot kapó résztvevők alig több mint 36 százaléka érte el a 25 százalékos vagy annál nagyobb súlycsökkenést, így a gyógyszer hatása hasonló az invazív műtétek eredményeihez. A Mounjaro terméknév alatt forgalmazott tirzepatidot idén május 13-án hagyta jóvá az amerikai ellenörzőszerv, az FDA a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. A gyógyszer két különleges inkretin, a GLP-1 (glükagonszerű peptid-1) és a GIP (glükózfüggő inzulinotrop polipeptid) szintetikus kombinációja.

Az előbbi hormon, a GLP-1 az alapja a szemaglutid nevű cukorbetegség elleni gyógyszernek, amelyet 2021-ben engedélyeztek az Egyesült Államokban fogyókúrás gyógyszerként, ami több év óta az első alkalom volt, hogy az FDA új fogyókúrás kezelést hagyott jóvá. Úgy tűnik, hogy a tirzepatid formulája - a GLP-1 mellett a GIP hozzáadásának köszönhetően - még tovább javíthatja a helyzetet. A tirzepatid hatását vizsgáló, folyamatban lévő SURMOUNT-1 klinikai vizsgálat 3. fázisának eredményeibe a kutatók 2539 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt vontak be (egy, a testsúlyhoz kapcsolódó társbetegséggel, de 2-es típusú cukorbetegség nélkül). A résztvevők 72 héten keresztül tirzepatidot vagy placebót kaptak, valamint támogatást kaptak a csökkentett kalóriatartalmú étrend követéséhez és a fizikai aktivitásuk növeléséhez.

A tirzepatidot három különböző dózisban adták be (5, 10 vagy 15 milligramm a heti injekcióban), de mindhárom csoportban jelentős súlycsökkenést tapasztaltak a vizsgálat során. A legmagasabb dózis (15 mg) mellett a résztvevők átlagosan 22,5 százalékos testsúlycsökkenést tapasztaltak (24 kg), míg a 10 mg-os dózis 21,4 százalékos testsúlycsökkenést ért el (22 kg), az 5 mg-os dózis pedig 16 százalékos testsúlycsökkenést (16 kg). Összehasonlításképpen, a placebocsoport a testsúlyának mindössze 2,4 százalékát veszítette el (2 kg). Korábban a szemaglutiddal végzett testsúlycsökkentési vizsgálatok átlagosan nagyjából 17 százalékos testsúlycsökkenést mutattak.
A tirzepatid az első olyan vizsgálati gyógyszer, amely egy 3-as fázisú vizsgálatban átlagosan több mint 20 százalékos súlycsökkenést ért el. A vizsgálat a SURMOUNT-1 vizsgálatban folyik, a kapcsolódó SURMOUNT vizsgálatokkal együtt, amelyek eredményeit várhatóan 2023-ban jelentik be.

Azt azonban már tudjuk, hogy a tirzepatid nem mindenkinek felel meg, aki szedi. Míg az átlagolt súlycsökkentési eredmények úgy tűnik, hogy némileg felülmúlják a szemaglutiddal történő kezelést, és nagyjából megegyeznek azzal a súlycsökkenéssel, amelyet a betegek a bariátriai műtéttől várhatnak, a tirzepatid karban részt vevők egy része mellékhatásokat tapasztalt. A dózistól függően a tirzepatidot kapó csoport akár egyharmadánál is fellépett hányinger, és viszonylag gyakori volt a hasmenés is (a résztvevők 18,7-23 százalékánál). Néhányan hányást és székrekedést is tapasztaltak, bár érdemes megjegyezni, hogy a résztvevőknek csak kis százaléka hagyta el a vizsgálatot ezen hatások miatt. A tirzepatid gyomorégetés másik lehetséges akadálya az ár kérdése - feltéve, hogy a későbbi kutatási eredmények meggyőzik az FDA-t arról, hogy a gyógyszert a súlycsökkentő betegek számára is engedélyezze.

A szemaglutidot - amelyet a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó cég Wegovy márkanév alatt árul súlycsökkentő szerként - havonta több mint 1300 dollárért árulják, és nagyon kevés beteg engedhet meg magának egy ilyen drága gyógyszert, különösen, ha az ilyen gyógyszereket ritkán fedezi az egészségbiztosítás. Május végén a Lilly szóvivője megerősítette, hogy a Mounjaro listaára 974,33 dollár lesz hetente, függetlenül az adagtól. Ez több, mint 350 ezer forintban egyébként, szóval nem éppen egy könnyen fenntartható kezelés. Mint más zseniális, potenciálisan életet megváltoztató gyógyszerek esetében, a hozzáférés szokás szerint bajos. A gazdaságosság mellett a tirzepatidhoz hasonló gyógyszerek lenyűgöző eredményei mindazonáltal azt sugallják, hogy hamarosan talán képesek leszünk könnyebben kezelni a kóros elhízást. Ha sikerül megvalósítani ezt az ígéretet, és biztosítani tudjuk az elhízás elleni gyógyszerek új generációjához való méltányos hozzáférést, akkor a kutatók szerint világszerte emberek millióinak egészségét javíthatjuk.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk