white medication pill blister package

El lehet kezdeni idén már az emberi kísérleteket. Az új kutatások szerint a nem hormonális tabletta 99%-ban hatékony volt a terhesség megelőzésében egereknél.


A tudósok még mindig versenyben vannak, hogy megalkossák az első olyan férfi fogamzásgátlót, amely nem óvszer vagy műtét. Egy új előzetes kutatásban egy csapat azt állítja, hogy kifejlesztették a férfi fogamzásgátlás nem hormonális formáját, amely négy-hat hétig sterilen tartotta a laboratóriumi egereket, látszólag mellékhatások nélkül. A tabletta korai emberi kipróbálása várhatóan az év végéig megkezdődik.

A javasolt fogamzásgátló a Minnesotai Egyetem kutatóinak terméke, akik szerint úgy működik, hogy a szervezetünk és az A-vitamin kölcsönhatását célozza, amelyről ismert, hogy az emlősök termékenységéhez nélkülözhetetlen. Az A-vitamin-hiányos étrend például összefüggésbe hozható a meddőséggel. Hosszas keresés után találtak egy kísérleti vegyületet, amely blokkolja a sejtjeinkben az A-vitamin (retinsav) egy formájához (retinsav receptor alfa (RAR-α)) való kötődésért felelős fehérjét. A RAR-α egyike a három hasonló funkciójú fehérjének, és a remény az, hogy szelektív blokkolása elegendő ahhoz, hogy hosszan tartó, de visszafordítható sterilitást idézzen elő, miközben máshol alig vagy egyáltalán nem okoz célon kívüli hatást.

Vannak más potenciális férfi fogamzásgátló kezelések is, amelyek már közelebb állnak a klinikai kísérletek eredményességéhez, bár hosszú és nehéz út vezetett idáig. A legtöbb ilyen javasolt lehetőség a tesztoszteron ellen irányul, ami nemkívánatos mellékhatásokkal járhat, mint például magasabb koleszterinszint vagy alacsonyabb nemi vágy. Az UMN csapata úgy gondolja, hogy kezelésük túljuthat ezeken az aggályokon.

Mivel a férfiaknak nem kell elszenvedniük a terhesség következményeit, a fogamzásgátló tabletták mellékhatásainak küszöbe meglehetősen alacsony. Ezért is próbálnak nem hormonális fogamzásgátló tablettákat kifejleszteni, hogy elkerüljék a hormonális mellékhatásokat. Eddig úgy tűnik, hogy a GPHR-529 névre keresztelt vegyület a szándéknak megfelelően működik. Az Amerikai Kémiai Társaság tavaszi ülésén szerdán bemutatott új adatok szerint a csapat megállapította, hogy a kezeléssel négy héten át adagolt hím egereknél a spermiumok száma folyamatosan meredeken csökkent, és sterilizálódtak.

Összességében a GPHR-529 a becslések szerint 99%-ban hatékony volt a terhesség megelőzésében, észrevehető mellékhatások nélkül. És körülbelül négy-hat héttel azután, hogy abbahagyták a szedését, a hím egerek már nem voltak sterilek. Más, állatokon végzett kutatásaik hasonló módon kimutatták, hogy a RAR-α gátlása biztonságos és hatékony lehet az átmeneti hímsterilitás kiváltásában. A csapat azóta a GPHR-529-et a YourChoice Therapeutics vállalatnak licencelte további fejlesztés céljából, és ha a dolgok a tervek szerint alakulnak, remélik, hogy az év későbbi felében már korai stádiumú klinikai vizsgálatokat kezdhetnek embereken.

Az UMN csapata továbbra is dolgozik más ígéretes jelöltek azonosításán is, mind arra az esetre, ha a GPHR529 nem válna be, mind pedig a meglévő koncepciójuk továbbfejlesztésére, ami lehetővé tenné, hogy ugyanazt a fogamzásgátló hatást alacsonyabb dózisban érjék el. Máshol a férfi fogamzásgátló gél NES/T, amely csökkenti a spermiumok és a természetes tesztoszteron szintjét, de aztán a mellékhatások csökkentése érdekében kiegészíti a saját tesztoszteronját. A gél nagyobb léptékű IIb fázisú vizsgálata várhatóan 2023 elején fejeződik be, bár az FDA jóváhagyásához több vizsgálatra lesz szükség.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk