nevető gyerekek összeölelkezve
Fotó: Nathan Dumlao / unsplash

Ha gyerekként gazdag barátaink vannak, felnőttként jobban élünk – állítja a tudomány

A több mint 72 millió Facebook-felhasználó körében végzett átfogó elemzés szerint a gazdag barátok nagy előnye, hogy gazdagok az ismerőseik is.


Ha a szegény gyerekek gazdagabb gyerekek körében nőnek fel, sokkal nagyobb valószínűséggel keresnek magasabb fizetést későbbi életük során − állapították meg a Harvard, a Stanford és a New York-i egyetemek kutatói. Az eredmények alapján valóban van valami a "minden azon múlik, hogy kit ismersz" mondásban, ahogy ezt a Scince Alert cikke is alátámasztja.

A kutatók azt találták, hogy ha egy alacsony társadalmi-gazdasági helyzetű családból származó gyermek olyan területen él, ahol barátainak 70 százaléka gazdag, akkor felnőttkori jövedelme átlagosan 20 százalékkal több lesz. Az oktatás vagy a foglalkozás sem adnak ilyen erős lökést a jövőbeli jövedelemhez, derül ki az eredetileg a Nature folyóiratban megjelent tanulmányból.

bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g egy medenc\u00e9s kertipartin

Fotó: Eric Nopanen / unsplash

De vannak rossz hírek is: úgy tűnik, a jövedelmi különbségek átlépése a barátkozás érdekében meglehetősen ritka. A gyerekek inkább olyan korosztálybeli társaikkal lógnak együtt, akik hasonló osztályból származnak.

Az alacsony társadalmi-gazdasági státuszú emberek számára kevés lehetőség van arra, hogy magasabb társadalmi-gazdasági státuszú egyénekkel kapcsolódjanak, mivel kevés ilyen ember van a közelben

− írják a szerzők.

A Facebook-adatok felhasználásával a kutatók 21 milliárd online barátságot elemeztek, számos, az előrejutásban segítő tényezőt figyelembe véve: a családi jövedelmet és hátteret, az iskolai végzettséget, a foglalkozást és a szomszédságot. A gazdasági kapcsolatrendszer volt a társadalmi tőke egyetlen olyan mérőszáma, ami erősen korrelált a felfelé irányuló jövedelmi mobilitással.

Számos magyarázat van arra, hogy ez miért van így. Az iskolában a magasabb jövedelmű családokból származó gyerekekkel barátkozás segít a törekvések alakításában, valamint hozzáférést biztosíthat nehezebben hozzáférhető információkhoz és munkalehetőségekhez.

k\u00e9t bar\u00e1tn\u0151 felh\u0151karcol\u00f3k el\u0151tt \u00e1ll egym\u00e1st \u00e1t\u00f6lelve

Fotó: Briana Tozour / unsplash

Ha valaki inkább a saját társadalmi-gazdasági csoportjához tartozó emberekkel barátkozik, akkor az olyan beavatkozások, mint a megfizethető lakhatás vagy a sokszínű főiskolai felvételi arány nem lesznek elegendőek a jövedelmi egyenlőtlenségek javításához. A kezdeményezéseknek a különböző hátterű emberek közötti kapcsolatokat kellene inkább támogatniuk.

A gazdasági összeköttetés megteremtésében érdekelt embereknek arra kellene összpontosítaniuk, hogy a különböző jövedelmű emberek interakcióba lépjenek egymással

− mondta a tanulmány szerzője, Johannes Stroebel, a NYU közgazdásza.

Ha a szerzőknek igazuk van, a jövedelmi ranglétrán való felkapaszkodás sokkal könnyebb, ha a magas beosztásban lévő barátaink segítenek.


A figyelmetekbe ajánljuk