mars ember

Egyesek számára kivitelezhető és valóságos alternatíva a Mars kolonizálása, mások, köztük Stanley Love, a NASA régi űrhajósa számára mindez maga lenne a nyomorúság.


Hogy szerintem lehetséges-e? Igen. De élvezetes is lenne? Nem, szerintem szörnyű lenn

– mondta Love a The US Sun cikkében, amit a Futurism szemlézett.

Love a megérzéseit az Antarktiszon töltött több hónapos tapasztalataira alapozza. Az űrhajós elmondása szerint társaival a szabadban éltek, és szállásként csak az apró sátraik szolgáltak.

Elvittek egy csomó szemetet, és hoztak nekünk három pingponglabda-méretű kukacos kis almát Új-Zélandról. Nyolcan voltunk, és gondosan porcióztuk a kukacos almákat, hogy mindenki ugyanakkora adagot kapjon.

– folytatta a NASA veteránja.

A szomszédos bolygónk gyarmatosítása – Love érvelése szerint – csak bonyolultabb lenne azok számára, akik erre vállalkoznak, és valószínűleg minden eddiginél nehezebb lenne a helyszínen tartózkodó felfedezőknek is.

Nagyon hosszú időbe fog telni, mire a Mars képes lesz akár egy kukacos kis pingponglabda-méretű almát is előállítani. Még kevésbé egy kopaszbarackot, vagy egy napot a tengerparton

– mondta.

Érdemes megjegyezni, hogy maga Musk – aki reméli, hogy a következő évtizedben „bakancsot" húzhat a vörös bolygóra – is azt mondta, hogy a kolonizáció nem lesz sétagalopp; még azt is belengette, hogy több száz ember halálára számít a Marson.

De a megbízható élelmiszertermelés nem az egyetlen probléma, amivel Musk marsi ambíciója kudarcot vallhat: még nem jutottunk el a bolygóra, így nehéz igazán tudni, hogy mennyire lehetséges egyáltalán, hogy túléljenek az emberek, nemhogy társadalmat építsenek – mindez egyelőre elméleti kérdés.

Ettől függetlenül Love nem tartja lehetetlennek a kolonizációt. Csak nem hiszi, hogy szórakoztató lenne.

A Mars nem egy piknik, nem hiszem, hogy az embereknek tetszeni fog

– tette hozzá Love.

A figyelmetekbe ajánljuk