a Hold kráterekkel teli felszíne

A Holdon található barlangok megfelelőek lennének új élőhelyek létrehozására, ha ennek az új tanulmánynak az eredményei helytállóak.


A sci-fik gyakran ábrázolják a Holdon élő jövőbeli embereket csillogó bázisokon, bevásárlóközpontokkal, alacsony gravitációjú holdi sportkomplexumokkal és szállodákkal. Talán egy nap ezek az extravagáns elképzelések is valóra válnak, de valószínűleg az emberiség először oda fog visszatérni, ahol a Földön is menedéket keresett: a barlangokba.

A UCLA és a UC-Boulder új kutatásai szerint a kráterekkel szomszédos holdi barlangok nemcsak a hőmérsékleti szélsőségeitől védenek meg, de a kozmikus sugárzás, a napsugárzás és a mikrometeoritok ellen is védelmet nyújthatnak − írja a Big Think.

​A földi barlangoktól a holdi barlangokig

A védtelen holdfelszínen a hőmérséklet a 15 napos holdi éjszaka alatt -180 °C körüli, az ugyanilyen hosszúságú holdi nap alatt pedig jóval több mint 120 °C. A Hold minimális légköre miatt a holdi gödrök állandóan árnyékban lévő részein és a szomszédos barlangokban a hőmérséklet 17 °C körül mozog, ami ehhez képest kifejezetten kellemes.

A felfedezést a NASA holdfelderítő űrszondáján található Diviner Lunar Radiometer Experiment segítségével tették, ami 2009 júniusa óta kering a Hold körül. A Diviner a Hold felszínéről visszaverődő infravörös sugárzást érzékeli.

A gödörkráterek a felszín alatti üres terek, például természetes barlangok vagy lávacsövek beomlott mennyezetéből keletkeznek

− fejtik ki a Hold-kutatók, Tyler Horvath, Paul O. Hayne és David A.

​Holdbarlangok

a Hold fele k\u00f6zelr\u0151l

Fotó: Nicolas Thomas / unsplash

Legalább tizenhat ilyen barlang van a Holdon, melyek valószínűleg kiterjedt barlangrendszerek bejáratai. És mivel a Hold közelebbi oldalán helyezkednek el, a közvetlen Föld-Hold kommunikáció potenciális lehetőségét is magukban hordozzák.

A gödrök gyakorlatilag "hőcsapdák", éjszaka jóval melegebbek maradnak, és egy holdi nap alatt mindössze 1 °C-os ingadozást mutatnak, köszönhetően az erősen szigetelő holdi regolitnak.

Mozgás a Holdon

A tudósok még mindig nem tudják 100%-os bizonyossággal kijelenteni, hogy a barlangok léteznek, mivel a képalkotó eszközök nem tudnak jó szögből beléjük nézni, de már keringenek ötletek futurisztikus roverekről, melyek leküldhetők a gödrökbe. Mivel a Holdon a nagyobb méretű "holdrengések" már ritkák, a holdi barlangok valószínűleg stabilak is.

A gödrök és barlangok nagyobb biztonságot nyújthatnak a misszió számára, mint más potenciális bázisállomások, és értékes ugródeszkát jelenthetnek a Földön túli emberi élet fenntartásához

− összegezték a szerzők tanulmányukban.

A figyelmetekbe ajánljuk