Végre a tudósok is kimondták! A boldogság erőltetése depressziót eredményez

Illusztráció

Végre a tudósok is kimondták! A boldogság erőltetése depressziót eredményez

A legújabb kutatás szerint a társadalmi nyomás valóban elérheti azt a kontraproduktív eredményt, melynek köszönhetően az emberek kevésbé lesznek boldogok.


Vegyük például Dániát, egy olyan országot, amelyet folyamatosan a világ legboldogabb országai közé sorolnak. Ez a kitüntetés néhány évvel ezelőtt világméretű trendet indított el, mivel más országok lakói is megpróbálták kitalálni, hogyan lehetne átvenni a dán hygge fogalmát, amely a meghittséget vagy kényelmes együttlétet jelent.

Ha csak több otthonosságot tudnánk az életünkbe vinni, talán olyan boldogok lennénk, mint a dánok. De vajon a világ egyik legboldogabb nemzetében élni csak úgy lehet, mint ahogyan azt a világ egyik legboldogabb nemzetében élni kell? Mi történik, ha az embernek nehézséget okoz megtalálni vagy fenntartani a boldogságot a (vélhetően) boldog emberek tengerében?

– írta a tanulmány szerzője, Brock Bastian, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem professzora.

Tehát a Scientific Reports című folyóiratban megjelent kutatásban azt találták, hogy minél nagyobb a nyomás az embereken, hogy boldogok legyenek, annál kevésbé valószínű, hogy azok is lesznek.

Illusztráció

Unsplash

A világon szinte minden olyan ember, akit „kényszerítenek" a boldogság megélésére, ezzel együtt pedig a szomorúság elkerülésére is, akkor hajlamosak hiányosságot tapasztalni a mentális egészségükben. Vagyis alacsonyabb elégedettséget tapasztalnak az életükkel, sokkal több negatív érzelemmel, ami szépen lassan depressziót, szorongást és stresszt okoz.

A kutatók még tovább mentek, és ezt a jelenséget kifejezetten azokban az országokban vettek észre, amelyek magasabb értéket tulajdonítottak a boldogságnak. Az olyan országokban, mint például Dánia. Az a társadalmi nyomás, amelyet egyesek éreztek, hogy boldognak kell lenniük, előre vetítette a rossz mentális egészséget. Hiszen a boldog arcokkal körülvéve súlyosbodhat a hatás, hiszen abban a helyzetben eleve úgy érezhetjük, hogy társadalmi nyomás alatt állunk és kötelező a jó kedv.

A figyelmetekbe ajánljuk