robot illusztráció

Valóban ijesztő gyorsasággal robog előre a technológia, ugyanis a Tokiói Egyetem tudósai egy húsos robotujjat hoztak létre, amelyet emberi bőrsejtekből növesztett rózsaszínű, élő bőrréteg borít.


A látvány pedig groteszk, ám mindezek ellenére egy lenyűgöző demonstrációja a szintetikus bőrnek, és annak technológiának, amely utat nyithat az ultrarealisztikus humanoid robotok vagy akár a teljesen élethű protézisek felé.

A rémisztő „póthúsnak" számos előnye van a többi puha robotot borító szilikonbőrrel szemben. Hiszen ez nemcsak vízlepergető, de a tudósok szerint képes önmagát is gyógyítani, sőt, még hidratálni is akár.

A bőrt sem kell aprólékosan megmunkálni a robot körül, egyszerűen csak az ujj köré formálódik. Ez pedig annak köszönhető, hogy a kollagén és az emberi bőr fibroblasztok kombinációját használták az ujj elkészítéséhez, amely képes zsugorodni és a robot alakjához igazodni.

Meglepődtünk, hogy a bőrszövet milyen jól alkalmazkodik a robot felületéhez. De ez a munka csak az első lépés az élő bőrrel borított robotok létrehozása felé

– nyilatkozta Shoji Takeuchi, a Tokiói Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Természetesen ez még mindig messze van az emberi bőrtől, amely sokkal ellenállóbb. Egyrészt azért, mert ezt a különleges réteget folyamatosan tápanyagokkal kell ellátni. Másrészt nem rendelkezik érzékelő neuronokkal, nem is beszélve a körmökről vagy verejtékmirigyekről, amivel a csapat reméli, hogy a következő, még élethűbb változatokban foglalkozni tudnak majd.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk