Egy épület nagyságú aszteroida húzott el mellettünk biztonságban az éjszaka

A hivatalosan 467460 (2006 JF42) néven ismert aszteroida a NASA Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumokat vizsgáló központjának adatai szerint 14 Föld-holdnyi távolságon belül közelítette meg bolygónkat.


Ez a távolság mit jelent? Valójában ez nagyjából 5,7 millió kilométerre van a Földtől. Bár ez meglehetősen távolinak tűnik, azonban a világűr nagy összefüggésében ez elég közeli ahhoz, hogy felkeltse a NASA érdeklődését. A szakértők, épp ezért a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolták. A haladási irányát pedig napról-napra nyomon követték.

Az aszteroida (amelynek átmérője a becslések szerint 380 és 860 méter között mozog, ez kétszer akkora, mint az Empire State Building) elrepülése a Naprendszerünkben végbemenő folyamatos változás szimbóluma. Környezetünk tele van aszteroidákkal és üstökösökkel, amelyek folyamatosan mozognak körülöttünk.

A bolygóvédelmi koordinációs iroda teleszkópokkal figyeli az égboltot, és az űrsziklákról további információkat szerezhet, ha átnézik a közelgő elrepüléseket és az ügynökség kis égitest-adatbázisát.

A Földet semmilyen ismert veszély nem fenyegeti a több évtizedes kutatás ellenére sem. Bár a NASA-nak van egy összeállított listája az aszteroidákról, amelyeket a becsapódás apró és statisztikailag valószínűtlen esélye miatt figyel, ezek közül egyik sem jelent sürgető aggodalmat.

Ez pedig óriási szerencse, ugyanis egyelőre a Föld képtelen védekezni az aszteroidák ellen, a NASA azonban vizsgálja a lehetséges védelmi módszert.

(Space)

A figyelmetekbe ajánljuk