Milliárdokat fizethet valaki a világ legnagyobb triceratopsz-csontvázáért

Milliárdokat fizethet valaki a világ legnagyobb triceratopsz-csontvázáért

Nem mindennapi példány kerülhet valakinek a nappalijába.

Egy óriási, 66 millió éves triceratopsz csontvázát árverezik el idén ősszel Franciaországban. A dinoszaurusz-csontváz a Big John nevet kapta, nem véletlen:

az árverést lebonyolító Binoche et Giquello aukciósház szerint Big John a világ legnagyobb triceratopsza, amely a szarvától a farkáig összesen 8 méter hosszú.

dinoszaurusz csontv\u00e1z

Facebook/Paris do meu jeito

De Big John feje önmagában is említésre méltó, hiszen a 262 cm hosszú és 2 méter széles koponyájával a mai napig tartja a valaha talált legnagyobb koponya rekordját a szárazföldi állatok között.

Big John kissé fejnehéz is volt:

koponyája a teste majd egyharmadát teszi ki 680 kilogrammos súlyával. A szarvaira sem lehet panasz: a két legnagyobb 1,1 méter hosszú és 30 centiméter átmérőjű. Ezek elég erősek voltak ahhoz, hogy 16 tonna nyomásnak is ellenálljanak.

Amikor Big John még a Földön tengette mindennapjait, Laramidia partjain élt. A szigetkontinens a mai Alaszkától egészen Mexikóig húzódott. A Robb Report cikke szerint a dinoszaurusz élete egy ősi árterületen ért véget, amely a dél-dakotai Hell Creek sziklaalakzat része volt. Itt fedezte fel végül Walter W. Stein geológus 2014 májusában.

Getty Images

Big John csontjait a következő évben kiásták, majd Olaszországba vitték, ahol aprólékos munkával restaurálták. Mivel iszapban konzerválódtak, a mintegy 200 fosszília meglepően jó állapotban maradt meg.

Annak ellenére, hogy a dinoszaurusz több millió éves, 75 százalékban teljes koponyával és 60 százalékban teljes testtel mutatták be.

A licitharc a tervek szerint október 21-én lesz megtartva. Abban biztosak lehetünk hogy szép végösszeg fog összegyűlni: a méretes csontváz várhatóan 1,4 millió dollár és 1,7 millió dollár (nagyjából 420 és 510 millió forint) közötti áron kel majd el.

Azon sem kell meglepődni, ha a végső összeg ennél jóval több lesz: a világ egyik legteljesebb, 188 csontból álló Tyrannosaurus rex csontváza, Stan végül 31,8 millió dollárért kelt el (amivel minden idők legdrágább dinoszauruszává vált) – a becsült értéke pedig 6-8 millió dollár volt.


A figyelmetekbe ajánljuk